Heb je trek in een lichte en zomerse maaltijd? Maak dan deze overheerlijke salade met emmertarwe, spekjes, rucola en lenteui. Eet smakelijk!
Ook lekker: watermeloensalade met feta en blauwe druiven
- Recept gaat verder onder de afbeelding
Salade met emmertarwe, spekjes, rucola en lenteui
Voor 2 personen
Ingrediënten:
- 50 gram rucola
- 1 bosje lenteui
- 100 gram spekjes
- 50 gram emmertarwe
- suiker
- mosterd
- zout
- peper
- olijfolie
- citroensap
Bereiding:
- Rooster de emmertarwe 2 á 3 minuten in een beetje olijfolie in een pan. Voeg 1 kopje water toe. Laat het geheel 15 minuten langzaam (in)koken met de deksel op de pan. Vervolgens laten afkoelen.
- Bak de spekjes in een beetje olijfolie.
- Snij de lenteui (of bosui) in kleine ringen. Voeg de lenteui samen met de rucola, de emmertarwe en spekjes in een schaal.
- Maak een zoet-zure dressing van suiker, mosterd, zout, peper, olijfolie en citroensap. Schep dit door de salade.
Tip: ook heel lekker met seizoensfruit erdoor, zoals aardbeien.
Wat is emmertarwe?
Emmergraan is een oeroud graan en heeft een nootachtige en een beetje zoete smaak. Anders dan tarwe heeft de emmer twee koren in een kafje (vandaar ook wel de naam tweekoren) die goed vastzitten in het kaf. Dat maakt dit graan goed bestand tegen ziekten. Handig in de biologische teelt, waar bestrijdingsmiddelen niet gebruikt worden. Wel kost het meer tijd om het kaf van het koren te scheiden. Je kunt emmer zien als een stevige, smaakvolle rijstvervanger. Het is erg gezond en zit boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Je kunt het bij diverse molens kopen, zoals de Zuidmolen.
Beeld: Photo by Jonathan Ybema on Unsplash
Geef een reactie