Hoe vreemd kan het weer zijn tegenwoordig. Is het nu alweer een tijdje mooi weer, een paar weken geleden raasde er een enorm noodweer over ons land en over de tuin van gastblogster Annemarie: “In 10 minuten tijd viel er 30mm regen, waaide het enorm en kwamen er hagelstenen uit de lucht vallen! Die combinatie leek mijn tuin – en dus mijn bloemen – volledig te verwoesten. En dat terwijl ik de dag erna een bloemenkookworkshop had gepland…”
Ook interessant: Annemarie over de geneeskrachtige smeerwortel
- Tekst gaat door onder de foto
“Voor de bui was mijn tuin mooier dan ooit, in de bijna mooiste maand van het jaar. Het was een klein paradijs. Ik had nog een heerlijke lunch georganiseerd in mijn tuin, tussen alles wat bloeide. Er werd een gedicht voorgedragen: Natuur, over kracht en kwetsbaarheid, licht en donker. De zin die na de storm door me heen dwaalde was ‘als wij dan breken, niet langer meer spreken, onze takken geknapt, onze bloemen gewond … zijn wij dan als water, zal de regen dan komen om zachtjes te stromen en onze wonden te schonen’. Hoe passend!”
Rauwe kracht van de natuur
“Ik huilde toen ik de ravage in mijn tuin zag. Tegelijkertijd besefte ik: het is wat het is. Dit is de natuur, in rauwe kracht. Ook al lijkt het even dat de tuin verloren is, ik weet dat dit niet zo is. De natuur heeft een enorme herstellende kracht. Er zouden echt nog wel bloemen zijn de volgende dag. De kopjes omhoogstekend, tussen de platgeslagen bloemen door. Nee, niet cancelen de workshop. Morgen gaan we bloemen plukken en de heerlijkste gerechten maken!”
Ochtendmist en zonnestralen
“De volgende morgen kwam. En in de ochtendmist likte de tuin haar wonden. De zon verwarmde al snel met haar stralen de gehavende tuin. En o, wat was ik blij, er waren bloemen! Veel meer dan ik dacht. En het werd zo’n leuke workshop. Met bloemen. Met rozencake en rozenpannenkoeken met de echte Rosa damascena die al lang geleden mijn hart heeft veroverd. Wat ben ik blij dat ik in de loop der jaren ontdekte dat rozen ook in de keuken geweldig zijn. De exclusieve wonderbaarlijke smaak en geur die roos geeft aan gerechten is onovertroffen. Zo subliem! Nadat ik in Bulgarije in de rozenvelden ben geweest, is mijn passie voor de roos nog meer gegroeid en ben ik in mijn ZielZalige keuken nog veel meer gaan experimenteren met de roos, waar prachtige recepten uit zijn ontstaan.”
- Tekst gaat door onder de foto
Koningin onder de rozen
“De Rosa damascena is met haar smaak en geur de Koningin onder de rozen. Delicaat en o zo lekker. Haar kleur heel zachtroze. De blaadjes zijn teer en zacht en daarom ook zo geschikt in gerechten. Een ander soort Rosa damascena is de Rosa alba. Dit is een witte soort met schakeringen van puur wit, zachtwitroze en zalmroze. De geur is iets zachter. Daarnaast zijn er nog vele andere geurende rozensoorten die je kunt eten, zoals de apothekersroos Rosa gallica, die mijn tuin al zoveel jaren de mooiste rozen heeft geschonken. In principe kun je alle geurende rozen eten, liefst wel biologische rozen. De oude soorten, vaak Engelse rozen, zijn het beste. Voor thee droog ik de blaadjes van meerdere oude geurende rozenrassen. Ook gele, witte en oranjerode. Roosjes van de hondsroos, struikroosjes … als ze maar geuren en niet bespoten zijn.”
De roos is een bloem die bij bijna alles past, of het nu vreugde is of verdriet. Ze heeft altijd iets zachts, ook al heeft de roos doornen. Of eigenlijk zijn het geen doornen, maar stekels en zijn ze niet verbonden met het inwendige deel van de tak. De stekels kun je er ook af halen zonder de tak, de stengel, te beschadigen. Eigenlijk laten de stekels zien dat er in het leven mooie maar ook pijnlijke dingen zijn. En ze geven bescherming aan het tere van de bloem.
Sublieme smaak van rozendruppels
“In gerechten gebruik ik geurende rozenbloemblaadjes of de essentiële olie van rozen of het rozenhydrolaat. Eén van de bedrijven in Bulgarije die ik mocht bezoeken en waar ik de rozen zelf mocht plukken in de prachtige rozenvelden, heeft fantastische culinaire rozendruppels ontwikkeld: La Vie en Rose. Daarnaast hebben ze ook een rozensupplement in capsules gemaakt met pure essentiële olie van de Rosa damascena. Per capsules zitten er 65 rozen in. Heel krachtig dus. Fantastisch om door een pot honing te mengen of door een rozenlikeur.”
Het is lekker om rozen te verwerken tot allerlei producten die het hele jaar gebruikt kunnen worden, ook als de rozen niet meer bloeien. De geur van de roos bepaalt voor het grootste deel de smaak. In de rozentijd kun je de rozenblaadjes drogen of invriezen. Heb je geen tuin? Zet rozen op je balkon of daar waar je een plekje hebt, in een mooie kuip of plantenbak.
Rozenolie tegen stress
“Rozenbloemblaadjes worden ook verwerkt in geneeskrachtige middelen en in kruidenmixen. Hildegard von Bingen, de beroemde mystica, kruidkundige en schrijfster uit de 12e eeuw die veel mooie werken heeft nagelaten, adviseerde om regelmatig rozenbloemblaadjes te eten ter versterking van hart en geest. Tegenwoordig heeft de werking van roos nog steeds een geweldig effect op de geest en vooral tegen stress is het een van de beste oliën. Ook hebben de hydrolaten een zeer rustgevende werking. Deze worden gemaakt door waterdampdestillatie of cohobatie. Cohobatie kun je zien als een herdistillatie, waardoor je een nog krachtiger hydrolaat verkrijgt waar meer essentiële olie in zit. Deze is ook langer houdbaar. Het is een prachtig proces om te zien hoe de kruiden of bloemen door de stoom of waterdamp hun essentiële olie vrijlaten. De essentiële olie wordt opgevangen en van het water gescheiden en het water dat erbij overblijft, is het waardevolle geurige water dat in mijn keuken een prominente plek inneemt.”
Ongelooflijk prachtig
“De bloei van de rozen is bijna voorbij, maar ik kan kan nog het hele jaar nagenieten van alles wat ik er mee heb gemaakt: rozenlikeur, rozenazijn, rozensiroop, rozenjam en rozenmoes. Menig cadeautje komt zo uit mijn eigen tuin. Gelukkig is mijn tuin weer hersteld. Er bloeien weer nieuwe bloemen. Er worden weer nieuwe recepten geboren, nieuwe inspiratie. En ik besef ten diepste: de natuur kan vernietigend zijn maar is vooral ongelooflijk prachtig!”
Annemarie ontmoeten?
Vind je het leuk om Annemarie eens in het écht te ontmoeten? Midden in het groene Friese weiland, vlak over de afsluitdijk, net buiten Makkum, is Het ZonneHuis gevestigd: haar duurzame, kleurrijke accommodatie waar je een workshop kunt volgen, een overnachting kunt boeken of op de mini-camping kunt staan. In de I Live Green winbox zit een fantastische prijs: een dagje en nachtje relaxen bij Annemarie en Kees. Ze ontvangen jou met een heerlijk drankje en (oer)lekkers uit de ZielZalige keuken van Het ZonneHuis. De rest van de dag en avond zijn voor jou/jullie. Je kunt de omgeving verkennen, lekker luieren of een bubbelbadje nemen. Je kunt uit eten gaan in één van de restaurants in de buurt of zelf een maaltijd klaarmaken in de keuken van de accommodatie. De volgende morgen verzorgt Annemarie een verrassend ontbijtje waarin je vast wat kruidigs uit de zonnetuin kunt vinden. Een heerlijk uitje voor twee! Leuk om te winnen toch!
Geef een reactie