Onze gastblogger Sandra weet ook met Pasen gluten- en lactosevrije lekkernijen op tafel te zetten: “Met dit recept is het ook voor mensen met coeliakie of een lactose intolerantie mogelijk om te genieten van een echte Paasstol. Je kunt het beleggen met wat je lekker vindt, maar gewoon zo smaakt het ook heerlijk!”
Gluten- en lactosevrije paasstol
Dit heb je nodig
Voor het brood
- 125 gram kikkererwten- of quinoameel
- 225 gram rijstmeel
- 100 gram aardappelzetmeel
- 50 gram boekweitmeel
- 25 gram kastanjemeel
- 2 tl zout
- 3 ½ tl xanthaangom
- 1 zakje gedroogde gist
- 435 ml water
- 1 el olijfolie
- 1 tl appelazijn
- 1 el honing
- 3 eieren
- Handje fijngehakte walnoten
- 150 gram gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, abrikozen, cranberry’s, gojibessen…)
- 2 el geraspte sinaasappelschil
Voor het amandelspijs
- 150 gram rauwe ongepelde amandelen
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- Sap van halve citroen
- 1 ei
- Gesmolten plantaardige boter
- Poedersuiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de abrikozen klein en wel deze, samen met de rest van de gemengde gedroogde vruchten 15 minuten in wat gekookt water. Laat deze hierna goed uitlekken.
- Klop het water, de olie, azijn en de eieren met een mixer en meng in een andere kom de overige droge ingrediënten.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan het eimengsel en klop het geheel even rustig door. Spatel vervolgens de gehakte walnoten, sinaasappelschil en het vruchtenmengsel goed door het beslag.
- Dek de kom af met plastic en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Maal ondertussen in blender of hakmolen de amandelen met de kokosbloesemsuiker fijn voor het amandelspijs en voeg er 1 ei aan toe. Als het mengsel nog wat te droog is voeg je wat citroensap toe. Zet het in de koelkast tot gebruik.
- Leg bakpapier op een bakblik en stort het deeg erop. Druk het deeg plat in een rechthoek van ca. 20 bij 30 cm. Als het erg plakt kun je je handen een beetje nat maken.
- Haal het amandelspijs uit de koeling, vorm tot een rol en plaats deze in de lengte in het midden van het deeg. Vouw het deeg er goed overheen zodat het amandelspijs omsloten is met het deeg. (anders loopt het amandelspijs uit tijdens het bakken). Laat het deeg nog even onder een vochtige theedoek ca. 15 min rusten.
- Bak het brood ca. 30 a 35 minuten in de oven, als je op het brood klopt en het klinkt hol is het brood klaar.
- Bestrijk het brood direct met gesmolten plantaardige boter en laat afkoelen op een rooster. Bestrooi met een dikke laag poedersuiker.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel. Lees hier meer over haar groene leven.
Geef een reactie