In bijna 20 jaar tijd zijn we met z’n allen enorm in omvang toegenomen. Professor Wim Saris, hoogleraar Humane Voeding aan de Universiteit van Maastricht, legt uit dat een laag Glycemisch Index (GI) dieet je enorme gezondheidsvoordelen oplevert, waaronder minder vetopslag. Langzaam verterende koolhydraten hebben een lage GI. Daaronder valt de nieuwe Carisma, een laag glycemische aardappel: deze bevat van nature langzaam verterende koolhydraten en zorgen er zo voor dat je lichaam gedoseerd energie krijgt. Daardoor heb je minder snel weer trek en kom je dus minder snel aan.
Voordelen laag glycemische dieten
De Glycemische Index (GI) zet de koolhydraten in een product op een rij en laat zien hoeveel je bloedsuikerspiegel stijgt ten opzichte van een gelijksoortig voedingsmiddel. Door een laag GI dieet dalen je bloedglucose- en insulinespiegels, heb je minder kans op het krijgen van type-2 diabetes, daalt je cholesterolgehalte, je gewicht en het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is een hoog en wat een laag GI?
Laag 0 – 55
Midden 56 – 69
Hoog 70 of meer
Ter referentie 50 gr glucose heeft een GI van 100. Dit is dus hoog.
Dit beïnvloedt je GI
Type zetmeel (product)
Amylose = lage GI
• Absorbeert minder water
• Moleculen vormen dichte structuur
• Langzame snelheid van vertering
Bruine linzen (28)
Spliterwten (22)
Amylopectin = hoge GI
• Absorbeert meer water
• Moleculen meer open
• Snelle vertering
Aardappel (75)
Aardappel puree (85)
Rijst (65)
Uitmalingsgraad granen
De zemel (buitenkant graan) fungeert als fysieke barrière waardoor de enzymatische vertering van het endosperm (binnenin het graan) vertraagt.
Lagere GI
volkoren brood (40)
Roggebrood (40)
Hogere GI
Stokbrood (95)
Tarwebrood (70)
Viscositeit van de vezel
Oplosbare vezels vormen in je darm gel- achtige structuren dat de enzymatische vertering van zetmeel vertraagd.
Lagere GI
appel (40)
havermout (55)
Hogere GI
wit tarwebrood (73)
noedels (70)
Eiwit & vet gehalte van het genuttigde voedsel
Vet en eiwit vertragen je maaglediging en dus de afbraak van zetmeel in de dunne darm.
Lagere GI
croissant (67)
Chips (55)
Pinda’s (15)
Hogere GI
Gebak (60)
Gebakken aardappel (65)
Chocolade reep melk (55)
Koken
Door koken zwellen de zetmeel moleculen en wordt het voedsel zachter, hierdoor wordt de snelheid van vertering vergroot.
Lagere GI
Al dente spaghetti – 10 tot 15 minuten gekookt (44)
Hogere GI
Spaghetti – 20 minuten gekookt (64)
Wat is de Carisma?
De laag glycemische aardappel Carisma is ontstaan uit een natuurlijke kruising door een combinatie van reeds bestaande aardappelsoorten. Dat Carisma langzame koolhydraten bleek te bevatten, werd ontdekt bij een uitgebreide screening van de voedingswaarde van verschillende aardappelrassen. Verder is de aardappel een veelzijdige en gezonde voedingsbron. Hij bevat een grote hoeveelheid vitamine B & C, vezels en mineralen. Zet de aardappel daarom wat vaker op het menu! Bijvoorbeeld met dit recept uit de oven.
Onder meer verkrijgbaar bij AH en Emté.
Bron: carisma.nl
Beeld homepage: photocrew
Mevr.Peper zegt
Hoeveel khd zitten in carisma aardappels weet u dat
Sigrid zegt
Dag Mevrouw Peper, per 100 gram ongekookte aardappel zit er 14,3 gr koolhydraten in de Carisma en 19 gr in een gewone aardappel. Het voedingscentrum beveelt 260 gr koolhydraten per dag aan. Je mag dus best wat koolhydraten binnenkrijgen op een dag. Helaas is de Carisma nog niet in biologische variant op de markt. Wij kiezen dan liever voor de 19 gr koolhydraten en eten dan – als we voor koolhydraatarm zouden kiezen – liever voor iets minder aardappels ;-