In kant-en-klare kruidenmixen zit vaak veel zout. Meng je jouw eigen kruidenmixen, dan kun je én biologische ingrediënten gebruiken én een voorraadje aanmaken. Zo geniet je van gezonde biologische smaakmakers met 0% zout. Check de recepttips van de Nierstichting in dit artikel.
Ook interessant: Eet jij goed of te veel zout?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

0% zout in deze Italiaanse smaakmaker
Een marinade is ideaal om bijvoorbeeld vlees of tofu op smaak te maken. Die maak je eenvoudig zelf, zonder zout. Gebruik je biologische ingrediënten, dan krijg je een volle smaak en ben je lekker duurzaam bezig. Biologische boeren respecteren het milieu en de biodiversiteit. Hun producten groeien op een natuurlijke ‘slow’ manier, voor de meeste smaak en voedingsstoffen.
Biologische ingrediënten 4 personen
• 1/2 citroen
• 1/2 teen knoflook
• Zwarte peperkorrels, 1/2 tl
• 1 gedroogd pepertje
• 1/4 el rozemarijn
• 2 el olijfolie
Zo maak je het
1 Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit.
2 Mix de peperkorrels, het pepertje en de rozemarijn in een keukenmachine. Knijp de knoflook erboven uit, voeg de geraspte citroenschil, het -sap en de olie toe en roer goed door.
Smaak is superbelangrijk. Gebruik daarom goede producten als basis: een biologische olijfolie, een mooie azijn en biologische producten als gember, knoflook, citroen (ook de pesticidevrije schil!) en specerijen en kruiden.
0% zout in je eigen nasimix
Een nasimix in een zakje is vaak duur en onnodig als je jouw eigen voorraadje maakt. Deze is voor 4 personen, maar is natuurlijk te vermenigvuldigen voor een grotere portie.
Mix deze biologische ingrediënten voor 4 personen
• Gemalen koriander, 3 tl
• Gemalen komijn, 2 tl
• Gemberpoeder, 1 tl
• Cayennepeper, 1/2 tl
• Selderijzaad, 2 tl
• Paprikapoeder, 4 tl
Smaakmakers tips
- Met een eigen kruidentuintje heb je dagelijks verse smaakmakers om aan je eten toe te voegen. Geen tuin? Een aantal potten op je balkon geeft hetzelfde resultaat.
- Koop verse biologische kruiden in pot. Je kunt deze fijnsnijden en in ijsblokjes invriezen of in een vochtig keukenpapiertje wikkelen om ze in de koelkast langer houdbaar te maken.
- Citroensap en –zeste (schil) van biologische citroenen werkt als frisse smaakmaker in talloze gerechten.
- Geen citroen in huis? Investeer in een kwalitatieve, biologische natuurazijn voor hetzelfde resultaat.
- Wist je dat Het Blauwe Huis in Nederland biodynamische keukenkruiden en specerijen teelt? Door zelf te telen investeren ze al sinds de oprichting in de jaren zeventig in plantenkennis en -kwaliteit. Bovendien malen en mengen ze de kruiden voor de eigen recepturen zo kort mogelijk voor de verwerking, zodat de intense smaak van de kruiden en specerijen behouden blijft. Naast bekende Nederlandse kruiden vind je hier ook Aziatische mixen en andere smaakmakers.
Graag een beetje zout op je eitje? Met PIT van Het Blauwe Huis geniet je van die pittige smaak toevoeging, zonder zout. Deze mix bestaat uit bio(dynamisch)geteelde lavaswortel, knoflook, ui, selderij, majoraan, tijm, peterselie en laurier.

Meer inspirerende kruidenmixen vind je op nieren.nl/recepten
Geef een reactie