Wist je dat een betere wereld ook op jouw bord begint? Met Sandra’s biobudget recept van dit vegetarisch notengehaktbrood eet je lekker én een stukje duurzamer. Hiermee eet je minder vlees én je geniet van een voedzaam gerecht dat zowel warm als koud lekker is. Blijft er een restje over? Je kunt er blokjes van snijden voor in jouw on-the-go maaltijdsalade. Ben je nóg duurzamer bezig, want: NoWaste!
Tip: serveer het notengehaktbrood met 250 gram groenten per persoon of een lekkere puree van zoete aardappel. Kies je voor bio seizoengroenten of zoete aardappel uit eigen land, dan betaal je nooit teveel en ben je een stuk duurzamer bezig dan wanneer het van overzee komt. Van de zoete aardappel maakte foodblogger Anne gisteren ook een lekker recept.
- Recept gaat verder onder de foto
DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-campagne
Ik heb een lot van de Nationale Postcode Loterij. De helft van mijn inleg gaat rechtstreeks naar goede doelen. Elk jaar doen zij de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-campagne en krijg ik een cadeaukaart van € 12,50 om duurzamere boodschappen mee te doen. In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn kreeg gastblogger Sandra de opdracht om met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart van € 12.50 een recept te bedenken voor een duurzamere gezinsmaaltijd voor 4 personen met de focus op gemak. De grap is natuurlijk dat zij dit al elke week doet met haar biobudget recepten van biologische ingrediënten. Die samenwerking was dus niet zo moeilijk voor haar 😉 Bovendien is Sandra als vegetariër al lekker duurzaam bezig.
Ik las dat bij de gemiddelde Nederlander, vlees als voedsel 40% van de klimaatbelasting veroorzaakt. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Bovendien komen bij het houden van vee gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Bron: MilieuCentraal
Recept biobudget vegetarisch notengehaktbrood
- Gluten- en lactosevrij
- 4 – 6 personen
- Ca € 1,87 p.p. ruim voldoende om met jouw cadeaukaart de ingrediënten aan te schaffen dus
1 cakevorm of 6 mini-cakevormpjes, ingevet met kokosolie
Oven voorverwarmen op ca. 180 graden
Dit heb je nodig qua ingrediënten
250 gram ongebrande gemengde noten
250 gram kastanjechampignons
1 rode ui fijngesnipperd
2 tn knoflook, geperst
5 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden
1 rode paprika in blokjes gesneden
2 Rondeeleieren
2 el lijnzaad
1 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
8 blaadjes verse salie in reepjes gesneden (of 2 tl gedroogd indien niet verkrijgbaar)
Zeezout en peper naar smaak
Rondeeleieren: lekker, duurzamer én transparant
Achter de Rondeel eieren met het 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming (die ze gelijk stelt aan biologische eieren), zit een mooi duurzaam verhaal. Het is vooralsnog het enige ei met ook een Milieukeur. Dit betekent naast goed dierenwelzijn minder energieverbruik en minder milieubelasting (o.a. ammoniak en fosfaat). Dit kun je zelf checken, door een bezoekje te brengen aan één van de drie Rondeel ‘farms’ in Nederland, zoals in Muiden. Zo leer je bijvoorbeeld je kind dat een ei niet uit de supermarkt komt – waar je ze koopt – maar uit de pluimveehouderij. In Muiden zit er bovendien een zorgboerderij aan vast waar mensen met een zorg- of hulpvraag hun mogelijkheden kunnen benutten. Ook kun je hier een vergaderlocatie huren. De Rondeel ‘farm’ is openbaar toegankelijk en hier kun je de kippen zelfs via een webcam live volgen. Super transparant dus allemaal.
Duurzame feitjes en weetjes
Regelmatig schrijven wij op Live Green Magazine over de impact van duurzamer eten. Daarbij is de klimaatklapper van MilieuCentraal handig. Zij geven ook slimme bespaartips om de dure december maanden door te komen én het milieu te sparen. Ook handig: tips voor een biobudget kerstdiner in ons gratis eKookboekje.
Zo maak je het
- Maal de noten grof in een keukenmachine, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en maal tot gehaktstructuur.
- Kneed het geheel nog even met de hand door en verdeel het gehakt in de ingevette cakevorm.
- Zet het brood in het midden van de oven en bak in ca. 50 minuten bruin en gaar.
- Laat het gehaktbrood wat afkoelen en serveer er verse groenten of een salade bij.
- Lekker met een dip van zelfgemaakte mayonaise. Hier vind je het recept van mijn lactosevrije mayonaise) ????
Tip: Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken of in plakken invriezen met een stukje vetvrij papier ertussen.
DOE MAAR LEKKER DUURZAAM is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Albert Heijn en Unilever als partners, om duurzamer eten een impuls te geven. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij krijgen een cadeaukaart t.w.v. €12,50, waarmee ze bij Albert Heijn producten kunnen kopen die een gerecht een stukje duurzamer maken. Deze blog is geschreven op basis van Sandra’s eigen inzichten en invulling. Meer informatie vind je op www.doemaarlekkerduurzaam.nl
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met haar gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Evelien zegt
Dit is echt super lekker. Ik ga het zeker vaker maken.
Sandra zegt
Hallo Evelien, bedankt voor je leuke reactie op het recept van het notengehaktbrood. Heb je er een restje van over dan kun je dit in blokjes snijden voor in een maaltijd salade, ook erg lekker. Groet, Sandra