Blog Sigrid: Ik las een bijzonder persbericht over de vertrekkend lector en ‘smaakprofessor’ dr. Peter Klosse van de Hotel Management School Maastricht. In zijn afscheidsrede zette hij de wereldgezondheid centraal. Als oplossing voor meer gezondheid in de wereld zei hij: “Geef groente en fruit hun smaak terug. Alleen dan zouden we er meer van gaan eten.” Grootste vraag is dan gelijk: hoe komt het dat die smaak verdwenen is? Wil je proeven hoe een groente écht smaakt? In de biodynamische landbouw kijkt men naar de vitaliteit van de bodem om groenten met smaak voort te brengen.
Ook interessant: Waardering voor de biodynamische landbouw
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Naar de doe-stand voor wereldgezondheid
Volgens Klosse gaan we meer groente en fruit eten als de smaak terugkomt. Hij hoopt dat we van een statisch beschreven toestand over de gezondheid in de wereld, naar een doe-stand gaan. Smaak wordt bijna nooit genoemd als een oplossing, maar volgens Klosse heeft niemand er een probleem mee om iets lekkers te eten. Hij pleit voor beter eten voor mens en planeet, dat even betaalbaar, gemakkelijk en lekker is als het voedsel dat we de mens vragen om juist niet meer te eten. Want als je echt eerlijk bent: is het dan de smaak van het vlees waarom je een Big Mac lekker vindt, of komt dat wellicht door de saus die erop zit?
Drie oplossingen voor beter eten
Klosse stuurde een brief naar de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties, waarin hij drie oplossingen aandraagt voor de wereldgezondheid:
1. De smaak moet terug in de landbouw zodat minder additieven nodig zijn om voedsel smaakvoller te maken. Additieven als suiker, zout en vetten kunnen immers diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, cholesterol en andere ernstige aandoeningen veroorzaken. Een aardbeienboer die zich meer op de kwaliteit focust moet ook meer geld krijgen voor een bakje aardbeien. Zijn de aardbeien zoet genoeg, dan hoeven we ook geen suiker meer over de aardbeien te strooien. Als je wel eens een aardbeienplant in je tuin hebt gehad met daaraan natuurlijke door de zon gerijpte zomerkoninkjes, weet je dat dit waar is.
2. De belemmeringen die deze noodzakelijke veranderingen tegenhouden moeten worden weggenomen. Daarvoor is kennis nodig. Gevoelsmatig weten we namelijk wel dat biologische of kleinschalige landbouw beter is, maar voor de minister is daar onderzoek voor nodig.
3. Overheden moeten gemotiveerd worden om die verandering mogelijk te maken. Klosse vertelt over het project Vitale (Lim)burgers waarin de provincie Limburg vorig jaar geïnvesteerd heeft. Dat leidde tot een vruchtbare samenwerking met mooie toepasbare resultaten waar de burger wat aan heeft. Gebleken is bovendien dat patiënten bij bepaalde ziektes of aandoeningen minder medicijnen nodig hebben als ze anders eten. Dat diabetes omkeerbaar is door veel verse producten te eten, is al eerder gebleken.
17 Sustainable Development Goals van de VN
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijdt inmiddels 70% van de mensen aan de gevolgen van een ongezonde leefstijl. En 12 van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) die door de Verenigde Naties zijn opgesteld, hebben direct te maken met voedselkeuze en hoe we omgaan met de natuur. Volgens Klosse moeten we andere keuzes maken, maar het veranderen van gedrag is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ook niet bepaald helpt is dat de gevolgen van de problemen die we veroorzaken lang sluimeren en pas laat zichtbaar worden. De juiste manier is zoeken naar veranderingen die mensen fijn vinden en makkelijk zijn toe te passen in een ‘lekkere leefstijl’: een manier van leven die je bevalt. Of het nu om eten, bewegen of mentale veerkracht gaat.
De juiste prijs in geld, niet in gezondheid
Als het gaat om veranderen van gedrag is jouw eigen inzet dus vereist, maar zeer zeker ook die van de overheid. Want de smaak van groente en fruit is verdwenen omdat boeren voor steeds minder geld meer moeten oogsten. Dat gaat ten koste van de gezonde bodem. Door bodemverarming zijn steeds meer chemische oplossingen nodig. Terwijl de natuur het eigenlijk best heel goed zelf kan. Daarvoor moet ze wel de tijd krijgen en wij een prijs betalen: meer geld. Zodat we niet hoeven in te boeten op onze gezondheid. Hoe simpel kan het eigenlijk zijn?
Gastronomie is de wetenschap van smaak en proeven en heeft als missie om ‘lekker’ beter te begrijpen. Daarbij beperkt vitaliteit zich niet tot gezondheid. Vitaliteit gaat over betekenisvol meedoen in de maatschappij, zin hebben in het leven, ook als er hobbels op de weg zijn. – Dr. Peter Klosse
Daarom groente en fruit uit Nederland
In de biologische supermarkt vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan groente en fruit. Het hele jaar door. Het is goed om er bij stil te staan hoe milieuvriendelijk een product gemaakt is. MilieuCentraal heeft dat voor jou berekend. Daarbij keken ze naar het gebruik van fossiele grondstoffen, de bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress (watergebruik in relatie tot de waterschaarste in een gebied). Als je alle verborgen kosten meerekent, zijn de meest milieuvriendelijke producten groente en fruit van Nederlandse biologische of biodynamische akkers. Eet je met de seizoenen mee en let je op de herkomst van een product, dan heb je een lekker duurzaam bordje op tafel staan met de allerlekkerste smaken.
Ook interessant:
Geef een reactie