Laatst had ik verse walnoten uit het bos meegenomen. Die kan ik laten drogen en ze zo eten, maar ik vond het ook wel een idee om er deze lekkere koekjes mee te bakken! Ze zijn knapperig van buiten, zacht van binnen, kruidig en door de sinaasappel ook lekker fris. Gebruik je zoals ik ingrediënten van biologische oorsprong, dan is de smaak nog intensiever.
Sinaasappel-havermoutkoekjes
Voor 30-35 koekjes
Dit heb je nodig
- 2 biologische eieren
130 gr donkere rozijnen, ongezwaveld - 1 tl kaneel
- 1 biologische sinaasappel, rasp
- 100 gr grasboter, op kamertemperatuur
- 135 gr rietsuiker
- 135 gr kokosbloesemsuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl gemalen vanille
- 200 gr speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr havermout
- 50 gr verse walnoten, grofgehakt
Zo maak je het
- Meng de eieren, rozijnen, kaneel en de sinaasappelrasp door elkaar en laat het mengsel 1 uur staan. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
- Doe de boter, riet- en kokosbloesemsuiker, het zout en de gemalen vanille in een kom en mix dit kort. Meng vervolgens de speltbloem en het bakpoeder erdoorheen en roer vervolgens het ei-rozijnenmengsel hier goed doorheen. Voeg als laatste de havermout en de gehakte walnoten toe.
- Maak balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en druk deze iets plat. Leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 tot 14 minuten lichtbruin. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Dit recept komt uit ‘Bakbijbel’ van Rutger van den Broek.
Receptfotografie: Harold Pereira
Geef een reactie