Overal zie je ze weer: echte Hollandse aardbeien. Heerlijk. Om zo te snoepen of in plakjes op brood. Voedingsdeskundige Isabelle geeft een paar tips als het om dit zomerkoninkje gaat. Natuurlijk van bio-kwaliteit, dan heb je de échte smaak te pakken.
Ook interessant: Zo blijft de aarde leefbaar
Isabelle: Gebruik je de aardbei als broodbeleg dan ben je dubbel gezond bezig. Je komt zo makkelijker aan je 2 ons fruit én je krijgt op dat moment geen calorieën, suikers en verzadigde vetten via ander broodbeleg binnen.
Aardbeien bevatten vooral veel vezels, vitamine C en vitamine B11. Lekker en goed voor je weerstand!
Natuurlijk zoet
Nog steeds strooien veel mensen suiker over hun aardbeien. Vaak uit gewoonte. Met mijn drie tips heb je helemaal geen suiker nodig en geniet je van de natuurlijk zoete smaak:
- Haal aardbeien een half uur voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Ze hebben dan een betere smaak en geur. Koude producten ervaren je als minder zoet.
- Was de aardbeien eerst en verwijder dan pas het kroontje. Anders zuigen ze zich vol met water en verliezen ze smaak.
- Proef nu eerst de aardbei. Niet zoet genoeg? Doe er een klein beetje suiker bij en proef weer. Zo probeer je stapsgewijs suiker in al je eten te minderen.
AARDbei van biokwaliteit
Tijdens de LKKRDR-campagne van de biologische supermarkt Ekoplaza kwamen ze ook voorbij: aardbeien zonder gif. Er gaat niets boven een zoet smakende aardbei, zo uit het bakje in je mond. Kies je voor biologisch, dan kies je voor gifvrije aardbeien uit volle grond. Het telen ervan is niet zo makkelijk. Daarom staan aardbeien behoorlijk hoog in de ‘Dirty Dozen’ lijst als meest vervuild fruit qua pesticiden. Eerder onderzoek liet zien dat 76% van alle aardbeimonsters resten van gif bevatte. De aardbeien van een biologische teler groeien in volle grond. Daarom heten ze ook AARDbeien. Tussen de plantjes ligt stro, waar de Engelse benaming strawberries vandaan komt.
Aardbeien water
Tijdens warme dagen is het belangrijk om voldoende water te drinken. Water met een smaakje is dan erg lekker. Zonder zoete siroop natuurlijk. Vruchten en kruiden zorgen voor een natuurlijke zoete smaak aan je water. Stop je dit in een mooie kan dan nodigen de kruiden en fruit je uit om voldoende te drinken.
Ken je deze water-combinaties al?
- Aardbeien, basilicum & citroen
- Geprakte aardbeien en frambozen
- Munt, limoen & komkommer
- Sinaasappel, citroen & rozemarijn
- Bosbessen & lavendel
- Verse gember & citroen
- Granaatappel pitjes
Ook mooi: ijsblokjes van aardbei
Heb je aardbeien (of ander zacht zomerfruit) die op moeten? Prak ze en vries ze in, in ijsblokvormpjes. Op warme dagen voeg je die toe aan je water: lekker, snel & simpel. Ook lekker om (biologische) citrusschillen toe te voegen.
Lees ook
- Altijd verse, biologische groente in huis
- Blog Sigrid: Biologisch bij EkoPlaza
- Biologisch duur? Niet met deze vijf budgettips!
Geef een reactie