Sandra: “Met een Tsjech als man met Duitse roots weet ik dat ze in Duitsland (en ook in Tsjechië) van degelijke, voedzame gerechten houden. Daar past deze ongepureerde linzensoep perfect bij. Lekker vezelrijk, heerlijk van smaak en vegan. Tenzij je de bottenbouillontip van bio boerin Irene meeneemt.”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar verspillingsvrije gegrild steenfruit recept
- Recept gaat verder onder de foto
Duitse bio linzensoep
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- € 1,16 p.p.
Dit heb je nodig
- 1 el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tn knoflook, geperst
- 1 grote wortel, in blokjes
- 1 prei, gewassen en fijngesneden
- 150 gram bruine of zwarte linzen
- 2 blaadjes laurier
- 1,5 liter groentebouillon (of de bottenbouillontip van bio boerin Irene)
- 2 el gehakte peterselie + wat voor de garnering
- 1 tl kummel zaad, gekneusd in een vijzel
- 1 tl venkel zaad, gekneusd in een vijzel
- Zeezout en grove peper naar smaak
Zo maak je het
- Fruit de ui en knoflook aan in de kokosolie en voeg dan de wortel, prei en laurier toe. Schep alles even om.
- Voeg de afgespoelde linzen en de bouillon toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
- Kook de soep zo’n 30 minuten tot de linzen gaar zijn.
- Verwijder de laurierblaadjes en voeg de gesneden peterselie toe. Voeg naar smaak zeezout en grove peper toe.
Mijn tip: eet je wel dierlijke producten, dan kun je heel traditioneel wat stukjes Frankfurter worst toevoegen.
Weetje over kummel
Kummel is een specerij die onder andere veel wordt gebruikt in de Duitse, maar ook in de Tsjechische keuken. Aangezien mijn man Tsjech is, staat het dan ook standaard in mijn keukenkastje. In ons land vind je het in de supermarkt trouwens onder de naam karwijzaad, niet te verwarren met komijn. Karwij heeft een anijsachtige smaak. Het bevat 15 etherische oliën die zeer bevorderlijk zouden zijn voor je spijsvertering. Ook stimuleert karwij je eetlust. Vandaar dat je ook een kruidenlikeur kunt kopen die je als aperitief kunt drinken. Wist je trouwens dat het heel lekker is om karwij toe te voegen aan je zelfgebakken brood of cake?
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie