Sandra: Deze week een aardappelgerecht uit de Franse keuken maar met onze eigen Hollandse pieper! Hoe dunner je hierbij de aardappelschijfjes snijdt, hoe knapperiger je gerecht. Staat de gratin in de oven dan kun je de rest van je maaltijd bereiden. Of lekker iets voor jezelf doen. Geloof me, het is het wachten meer dan waard!
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biologische vegan zoete aardappel-parikasoep
- Recept gaat verder onder de foto

Biologische gratin dauphinois met rozemarijn
- Gluten- en lactosevrij
- 4 kleine taartjes of 1 grote
- Ca € 1,40 p.p.
4 ovenschaaltjes, ca 15 cm
Oven voorverwarmen op 160 graden
Dit heb je nodig
- Ca 800 gram vastkokende aardappelen, geschild
- 2 teentjes knoflook in flinterdunne plakjes
- 50 gram ghee of plantaardige boter
- 200 ml lactosevrije crème fraîche
- 250 ml soja cuisine
- Grof zeezout
- Peper
- Takje rozemarijn, fijngesneden

Zo maak je het
- Vet de ovenschaaltjes in met wat boter.
- Schaaf de aardappelen met een mandoline in flinterdunne plakjes. Spoel de schijfjes niet af!
- Leg deze vervolgens in een rozetvorm in de ovenschaaltjes. Verdeel tussen de schijfjes aardappel de plakjes knoflook en wat klontjes boter.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de crème fraîche met de sojacuisine, schenk dit mengsel over de aardappelschijfjes tot ze onder staan en verdeel er de rozemarijn over.
- Bak de gratin zo’n 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Controleer de gratin regelmatig, zodat deze niet te bruin wordt. Dek anders af met een stukje aluminiumfolie.
TIP: Voor een andere smaak vervang je de rozemarijn door nootmuskaat en raspt er wat oude kaas overheen.
WEETJE aardappel
Als jouw moeder of oma aardappelgratin klaarmaakte, spoelde ze de aardappelschijfjes meerdere keren af voordat ze in de ovenschaal werden gelegd. Dit deed ze omdat vroeger vooral kruimige zetmeelrijke aardappels werden gebruikt. Door de aardappels af te spoelen, raak je het zetmeel kwijt. Deed ze dit niet, dan vielen de aardappels door de bereiding in de oven uit elkaar en kreeg je geen mooie, stevige gratin.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.

Geen recept meer missen van mij? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie