December een tijd van cadeaus, gezelligheid, Kerst en natuurlijk het kerstdiner met de vraag: wat gaan we erbij drinken! Dat vraagt ook gastblogger en vinoloog Richard zich af. Wat ga jij schenken deze Kerst? Uiteraard geeft hij je tips hoe je de juiste bio wijn bij welk kerstgerecht kiest.
Ook interessant: I live green: Richard van der Linden
Richard: “Zelf ben ik niet zo van de kerst. Alle verplichtingen die hieromheen hangen geven mij altijd het gevoel om rond die tijd het land uit te vluchten naar een mooi warm plekje ergens op deze planeet. Maar…dit jaar geen vlucht naar het buitenland voor mij. Dit jaar zal ik netjes Kerst vieren met de familie en de wijn verzorgen, uiteraard!”
Favoriete wijn
“Ze boffen – en ik ook – want gelukkig heb ik nog enkele oude jaargangen van mijn favoriete wijnboeren liggen die we die dagen zullen gaan nuttigen. Zonder het exacte menu te kennen verlang ik nu al naar een Riesling van Martin Diwald de Pinot Noir Sonneberg van de familie Eymann en als afsluiter wellicht die ene mooie fles Chateuneuf du Pape die al enkele jaren op ons ligt te wachten.”
Tips van vinoloog Richard
“Ik merk om mij heen dat het kiezen van de juiste wijn bij het juiste gerecht enorm veel stress kan opleveren. Mijn tips? Koop bij voorkeur een biologische of biodynamische wijn. Deze wijnen zijn gemaakt zonder gebruik te maken van pesticiden en dat drinkt wel zo lekker. Mocht je de combinatie biologisch en fairtrade kiezen is dat ook een prima keuze: een schone en eerlijke wijn!”
Zo kies je de juiste wijn bij jouw gerecht
“Zelfs voor een kenner is het maken van de juiste combinatie wijn en gerecht zeer lastig. Er komen zoveel zaken bij kijken dat ik eigenlijk zou willen zeggen: koop gewoon een wijn die je erg lekker vindt. Geef voor deze wijn een paar euro meer uit dan dat je normaal zou doen. Want elke euro meer besteed aan wijn is vaak een verbetering van de kwaliteit! Mocht je toch op zoek willen naar de beste combinatie met jouw gerecht, heb ik een paar spelregels die je wellicht zouden kunnen helpen:
- Zuurtje in het gerecht? Dan een zuurtje in de wijn.
- Heeft het gerecht een vettige saus? Dan een filmende wijn.
- De sterkste smaak is vaak het belangrijkst
- Pikant gerecht? Neem een licht zoetje om te blussen.
- Zoet in het gerecht verzuurt de wijn. Het zoetgehalte moet gelijk zijn.
- Zoet is smaakversterkend.
Hopelijk helpen deze spelregels om te komen tot de beste wijn- en spijscombinatie én de perfecte kerst!
Green GiveAway!
We mochten 3 flessen Cabirol tinto weggeven! Marijke Geerds, Charlotte en Linda gefeliciteerd met de wijn! Sturen jullie een berichtje met jullie adresgegevens? Dan komt de wijn komt zo snel mogelijk jullie kant op!
Cabirol tinto bestaat voor 50% uit tempranillo en 50% uit Garnacha. Wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 30 jaar. De wijn heeft vijf maanden op houten vaten gerijpt waardoor hij een stevig karakter heeft. Drink deze wijn bij stevige gerechten zoals lam of eend zodat het zwoele rode fruit het gerecht perfect kan begeleiden. Stevige, krachtige wijn, smaak van rijp fruit.
Groet, Richard.
marijksels zegt
Samen met mijn lieve ouders tijdens de kerst. Ze hebben het even heel zwaar, maar staan altijd voor iedereen klaar. En, niet geheel onbelangrijk…ze zijn gek op wijn 😉
Linda zegt
Met mijn vriend. Hij houdt erg van rode wijn. Zowel in het glas als in gerechten. We drinken niet vaak alcohol, dus als we dan wat drinken dan willen we niet alleen genieten van de smaak, maar ook dat het een biologische wijn is. Liefst op een zo duurzame wijze geproduceerd. Dan wordt het een driedubbel genietmoment. ?
Charlotte zegt
Lekker met mijn zus even bijkletsen. En genieten van elkaars gezelschap, de Kerst & deze heerlijke wijn 🙂 Dat zie ik wel zitten !
Eefje zegt
Ik zou deze fles wijn voor mijn ouders willen winnen om met kerst te drinken zodat wij toch een beetje bij hun zijn met de feestdagen.. mijn vriend en ik zijn namelijk op vakantie aan de andere kant van de oceaan