Behalve dat zelfgebakken pepernoten helemaal hygge zijn, kun je ze ook gebruiken bij het pepernotenspel. Mijn dochter maakte behalve de gewone lactosevrije pepernoten, ook de chocoladevariant.
Ook interessant: Winterwortelcake
Bij het pepernotenspel heb je per persoon 21 pepernoten nodig. Van dit recept kun je zo’n 40 tot 50 pepernootjes maken, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Lactosevrije pepernoten
Dit heb je nodig
– 125 gram speltmeel
– 65 gram kokosbloesemsuiker
– 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
– 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
– flinke snuf zeezout
– 50 gram kokosolie
– 25 milliliter plantaardige ‘melk’ (een granendrank bijvoorbeeld)
– 25 gram pure chocolade, fijngesneden (min. 72% cacao)
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, het bakpoeder en zout door elkaar.
- Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe. Kneed het geheel tot een deeg en laat deze een kwartiertje rusten. Leg een vel bakpapier op een bakplaat, maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, zodat je mooie kruidnoten krijgt.
- Bak ze 10 tot 15 minuten in de oven.
- Verwarm de chocolade au-bainmarie in een pannetje, prik de pepernoot aan een satéprikker en haal de pepernoten door de chocolade.
- Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
Joseph zegt
Wat fijn dat er plantaardige melk gebruikt word.