Heb jij kale plekken in je gras? Of aangevreten (moes)planten? Misschien heb je last van emelten. Van watte…, denk je misschien? Emelten: de vraatzuchtige larven van langpootmuggen die veel schade aan je gras en planten kunnen geven. Gelukkig kun je daar op een natuurlijke manier iets aan doen en zo gelijk een muggenplaag in je omgeving tegengaan.
Ook interessant: zo bestrijd je de buxusmot op een biologische manier
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ehm…wat zijn emelten?
Nog nooit van emelten gehoord? Het zijn de larven van langpootmuggen. Met hun vraatzuchtige gedrag zorgen ze voor veel schade aan je gras en (moes)tuinplanten. Ze zijn namelijk dol op verse groene blaadjes en gras, ook die in je moestuin. Je ziet ze niet omdat ze zich overdag schuil houden onder de grond. ’s Nachts komen ze naar boven en doen zich tegoed aan jouw gras en planten. Je kunt de emelten op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes.
Zorg voor een gezonde bodem vol leven
Heb je last van emelten? Aaltjes zijn dol op de larven van langpootmug. Deze minuscule insecten zitten van nature in de bodem. Ze boren zich in de langpootmuglarf en laten daar bacteriën achter. Die vermenigvuldigen zich en infecteren de larf die daardoor sterft. De aaltjes gaan vervolgens op zoek naar nieuwe prooien om zichzelf zo in stand te kunnen houden. Daarom is een gezonde bodem zo belangrijk voor jouw tuin.
Tot en met mei zijn emelten actief
Juist nu zijn emelten erg actief. De langpootmug legt in de korte periode dat ze leeft zo’n 1.000 eitjes in de buurt van gras en klavers. Een schaduwrijke, vochtige plek heeft de voorkeur. Zodra de eitjes uitkomen en de larven tevoorschijn komen, begint de ellende. De emelten zijn dan op hun zwakst en het beste te bestrijden. Je herkent ze als grauwe, pootloze made-achtige larve zonder duidelijk zichtbare kop. Afhankelijk van de temperatuur komen ze in de maanden maart tot en met mei naar boven om je tuin te vernielen. Check gelijk even hoe het bij jou zit.
Rond juli verpoppen de larven zich. Zodra de pop in augustus uitkomt, zie je de langpootmug tevoorschijn komen om zich weer voort te planten. Met het bestrijden van de emelten, voorkom je dus ook een muggenplaag.
Hoe krijg je natuurlijke aaltjes in je tuin?
Geen idee of jouw tuin voldoende aaltjes bevat en als dat niet zo is, hoe je daar dan aankomt? Je kunt ze bij bio online gewoon bestellen. Deze webshop is sterk in biologische bestrijders. Ook belangrijk: zorg voor een insect- en vogelvriendelijke tuin, want ook dat zijn biologische bestrijders. Zo eten vogels rupsen, eten egels slakken en lieveheersbeestjes luizen. Zo behoud je een ecologisch evenwicht (balans) in je tuin tussen nuttige beestjes en ongedierte die schade veroorzaken. Een balans die je in gevaar brengt als je chemische gifmiddelen gebruikt waardoor ook de nuttige dieren het lootje leggen.
Geef een reactie