Na een flinke regenbui valt het direct op: het wemelt van de naaktslakken! Waarom zijn er opeens zoveel? Blijkbaar heeft een nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen hiermee te maken. Bovendien doden deze bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) niet alleen plaaginsecten, maar ook insecten die de gewassen beschermen.
Ecosystemen lijden eronder
Zoals bijen en andere bestuivers van planten. Maar ook roofinsecten zoals kevers en sluipwespen, die gebruikt worden voor biologische gewasbescherming. Door deze bestrijdingsmiddelen is de oogstopbrengst soms lager, maar erger nog: de ecosystemen lijden er onder. Het gebruik van die neonicotinoïden strookt daardoor niet met het EU-beleid voor verantwoorde plaagcontrole. Dat staat in een rapport van 29 Europese wetenschapsacademies.
Miljarden omzet
Neonicotinoïden zijn sinds eind jaren 90 populair en inmiddels horen ze tot de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen wereldwijd met een omzet die in de miljarden loopt. Ze worden ook preventief ingezet, door de zaden ermee te coaten. In de grond verspreiden de werkzame verbindingen zich vervolgens door de hele plant, maar het overgrote deel komt in de bodem terecht waar het jarenlang actief blijft.
Verbod voor 3 soorten
Was de bedoeling dat alleen insecten die van het gewas vreten worden gedood, sinds 2008 zijn er al aanwijzingen dat neonicotinoïden ook schadelijk zijn voor nuttige insecten. Daarom besloot de EU In 2013 drie soorten neonicotinoïden te verbieden, maar een handvol andere is nog volop in gebruik. Bovendien zijn er in andere landen op de wereld geen restricties.
Natuurlijke bestrijding gaat dood
Uit gegevens van ruim duizend onderzoeken blijkt overduidelijk dat er aanzienlijke schadelijke effecten zijn. Eén van de uitkomsten is dat er in velden met neonicotinoïden meer naaktslakken zijn. De voor de landbouw schadelijke naaktslakken hebben zelf geen last van neonicotinoïden. Maar de roofkevers die tegen de slakken worden ingezet, gaan dood als ze de naaktslakken eten.
Economische belangen: profit
Waarom de neonicotinoïden dan niet verboden worden door de EU? Deze onderzoeken en studies zijn door wetenschappers gedaan. De industrie mag haar eigen rapporten indienen, die overigens niet openbaar zijn. En natuurlijk zijn ook in dit verhaal de economische belangen weer enorm. Dus geen Planet, People, Profit, maar Profit…….en dan ergens achteraan nog Planet en People!
Bron: NRC
Lees ook
– Varkens geven inzicht: relatie leeftijd, voeding en diabetes type 2
Geef een reactie