De biologische speciaalzaak Ekoplaza heeft een nieuw product: bananenbrood met verhaal. Dit brood is gebakken met bananen die anders niet verkocht konden worden. Daarmee gaan ze voedselverspilling tegen. Een prachtig initiatief, dat de mooie slogan ‘Let’s bake the world a better place’ heeft.
Ook interessant: Gezondheidsvoordelen van groene asperges
Geen voedselverspilling
In veel supermarkten gebeurt het nu eenmaal. Soms moet er een doos bananen worden afgekeurd. Omdat ze bijvoorbeeld te snel rijp zijn geworden en niet meer de winkel in kunnen. Ekoplaza biedt bananen ook via de webshop aan. Door orderpickers worden die handmatig op het gewenste gewicht gebracht. De losse bananen die overblijven worden vervolgens niet meer verkocht en blijven over. Prima bananen dus, maar zonder bestemming.
Bakkers met arbeidshandicap
Ekoplaza probeert op alle manieren een duurzame supermarkt te zijn. Weggooien is niet alleen zonde, maar uit den boze! Dus heeft Ekoplaza een oplossing bedacht. Van rijpe bananen kun je bananenbrood maken. En dus maakt Hutten – een organisatie die ook strijdt tegen voedselverspilling – daar in hun ‘Verspillingsfabriek’ nu bananenbrood van. In hun bakkerij werken ze met bakkers met een arbeidshandicap. Deze oplossing is dus niet alleen een mooie kans voor de overgebleven bananen, ook voor de bakkers. Die krijgen op deze wijze een mooie kans om terug te keren in de maatschappij.
Dat maakt dit stukje bananenbrood veel lekkerder. Toch?
Bron: Biojournaal
Charlotte says
Wat een geweldig initiatief!!
Sigrid says
Dank voor je enthousiaste reactie Charlotte!