Als er één iemand is die weet wat gezond eten is, dan is het Jonathan Karpathios. Jonathan is eigenaar van restaurant Vork en Mes. Maar belangrijker: hij is zoon van een Griekse vader en een Nederlandse moeder. En juist in dat Griekse schuilt het geheim. Al in de jaren ’60 werd onderzoek gedaan onder de Griekse inwoners omdat zij gezonder waren dan inwoners uit andere landen. Dat kwam door hun voedingspatroon. Niet zo gek dus, dat Jonathan kiest voor gezonde voeding, of wat hij noemt in zijn boek Echt Eten.
Ook interessant: Buiten gebeurt het, volgens boswachter Arjan Postma
Jonathan noemt zichzelf ‘Ambassador for nature’. Als kok weet hij dat de kwaliteit van ons eten in onze aarde zit. Logisch zou je denken met een Griekse achtergrond, maar toch kwam het besef bij hem pas toen hij vader werd. Hij stelde zichzelf toen de essentiële vraag: hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem IK daarin mijn verantwoordelijkheid?
Verantwoordelijk voor Echt Eten
Door hard te werken werd Jonathan topkok van een sterrenrestaurant. Hij leefde zijn leven en dat veranderde toen hij vader werd. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat hem overviel trok hij door in zijn hele leven. En hij schaamde zich dood. Als kok serveerde hij vlees uit Japan, kreeft uit Canada en Kaviaar uit Iran. Hij had geen idee welke mensen hier verantwoordelijk voor waren, wie er achter de producten stonden. Waar zijn groenten vandaan kwamen wist hij al helemaal niet. Ja, bij de groothandel. Maar daar groeide het natuurlijk niet. Om er achter te komen wat de allerbeste kwaliteit voedsel was, ging hij terug naar de kern: naar Griekenland.
Griekse wijsheid: welke kies jij?
Samen met zijn oom bracht hij veel tijd door in de groentetuin. Daar gingen zijn ogen open. Voor zijn oom was de natuur de beste handelspartner die hij ooit heeft gehad; een betrouwbare partner die hem genoeg geeft om van te leven. De Griekse oom stelde hem de vraag: stel je hebt de keus. Aan de ene kant is er de mooie, glimmende appel die is grootgebracht door chemicaliën waarvan er 1000 precies dezelfde zijn. Aan de andere kant een klein en uniek exemplaar, dat sterk genoeg was om insectenaanvallen en schimmels te overleven. Welke kies jij dan?
Je bent wat je eet
Er bleef één zinnetje rondgaan in zijn hoofd: ‘Onthoud: je bent wat je eet’. Terug in Nederland startte Jonathan zijn eigen restaurant Vork en Mes. Op zijn eigen manier, midden tussen de bomen. Zodat hij altijd in contact is met de natuur. Jonathan heeft vier principes die zijn leven beheersen: hij serveert lokaal geproduceerd seizoensgebonden voedsel zonder chemicaliën en minder vlees. De groenten haalt hij zoveel mogelijk uit zijn eigen biologische groentetuin. Want door met de grond te werken, ziet hij wat er in leeft en ervaart hij wat écht eten is. Hij serveert zijn gasten voeding waarvan hij precies weet hoe het is ontstaan en dat het is gegroeid dankzij energie en liefde.
#ikkiesvoorbio en jij?
Jonathan doet er alles voor om al kokend Moeder Aarde te behouden voor de komende generaties. Zo heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Ook jij kunt je verantwoordelijkheid nemen. De twee grootste instrumenten die je daarbij hebt, zijn je vork en mes. #ikkiesvoorbio. Wat is jouw keus?
Green Give Away: Geniet van heerlijke pure recepten met echte ingrediënten
In zijn boeken Echt Eten en Echt Eten 2 als Jon in Frankrijk, gaat Jonathan Karpathios terug naar de basis. Hij kookt met wat de natuur te bieden heeft. Met meer dan 120 recepten, geeft het boek je met bijna 300 pagina’s volop inspiratie in de keuken.
- Auteur: Jonathan Karpathios Bas Husslage
- Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
- Nederlandstalig
- 288 pagina’s
- 9789045204338
- september 2013
Wil je het boek gewoon aanschaffen? Dat kan hier.
- Auteur: Jonathan Karpathios
- Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
- Nederlandstalig
- 296 pagina’s
- 9789045204185
- januari 2015
Wil je het boek gewoon aanschaffen? Dat kan hier.
Wij mochten van elk boek er twee weggeven!
Silvia Arntz, Marieke de Zwart, Ekaterina Danilchenko en Sander de Boer jullie zijn de winnaars! Gefeliciteerd! Sturen jullie ons een privébericht met jullie adresgegevens? Dan zorgen we dat de boeken zo snel mogelijk jullie kant op komen!
Sander zegt
Leuk ,bedankt mail met adres is onderweg
Silvia Arntz zegt
Sinds een half jaar proberen wij volledig “zakjesloos” te eten. De twee tieners in huis hadden het hier in het begin moeilijk mee. Nu beginnen ze pure smaken te herkennen. Wij zelf overigens ook. Wel vind ik het soms moeilijk om origineel te blijven. Alle inspiratie is dan ook zeer welkom. Aangezien beide meiden verslingerd zijn aan Frankrijk spreekt Echt Eten 2 Als Jon in Frankrijk ons het meest aan.
Colinda zegt
Ik ben zeer benieuwd wat in Echt Eten 2 staat en zou het leuk vinden deze te winnen.
Riekie Bos zegt
ik waag graag een kansje voor Echt eten 2 – Als Jon in Frankrijk!
Ik hou van de Franse keuken en van puur natuur.
Fijne dag, duim duim duim en groetjes van Riekie
Anita H. zegt
Ik doe graag mee voor “Echt Eten”.
marijksels zegt
Oh wauw, wat een gave actie zeg!
Ik heb Jonathan al meerdere malen op tv zien koken en ik ben gek op zijn verrassende bedenksels met (veel ook vergeten) groente. Lijkt me super om ook zo in mijn keuken aan de slag te gaan. Mijn voorkeur gaat uit naar het eerste boek : Echt Eten.
Fingers crossed!
maartje zegt
Graag maak ik kans!!
Vanwege mijn gezondheid (bepaalde aandoeningen) ben ik anders gaan eten en daar hoort vers , puur eten met veel groentes, gezonde eiwitten en vetten bij.
Yvette Liemburg-Menzen zegt
Het eerste boek. Ik ben dol op Grieks eten en ben erg nieuwsgierig naar zijn recepten.
Marieke zegt
Hier thuis zijn we steeds bewuster met puur natuurlijk eten bezig. Ik zou daarbij graag gebruik maken van de inspiratie uit één van de boeken. En dan zou het 2e boek met de Franse inslag onze voorkeur hebben.
Joseph zegt
Zou heel fijn zijn om een nieuw kookboek te krijgen. En vooral 1 waarin groente de hoofdrol speelt. Heb geen voorkeur voor boek 1 of 2, ben overal blij mee!
Katja zegt
Ik zou superblij zijn om het eerste boek te winnen. Ik ben helaas nog te vaak inspiratieloos, maar wil wel graag zoveel mogelijk variëren met groente. Kook zelf zoveel mogelijk vers, maar er zijn vast nog heel veel mogelijkheden. Alleen de voorkant van het boek word ik al vrolijk en hongerig van :-).
Anjo zegt
Graag wil ik het kookboek Echt Eten winnen, puur omdat ik goed voor mezelf wil zorgen (na een operatie).
Ekaterina Danilchenko zegt
Ik wil ook het boek Echt Eten winnen. Als ik win dan geef ik het boek aan Klaas Gielstra, die op 17/07/17 schoonvader wordt bij Vork en Mes.
Sigrid zegt
Wat leuk, vertel?! We zijn natuurlijk heel erg benieuwd hoe dat precies zit 😉
E.Sotirakis zegt
Ik met mijn Griekse roots weet eigenlijk te weinig van de Griekse keuken af, en ik zou graag mijn kennis weer wat opfrissen. Daarom zou ik graag dit boek willen winnen!!! Om het ook weer door te kunnen geven aan mijn kinderen.
Yoran zegt
Echt eten zou ik graag winnen voor mijn gezin. Om variatie in de keuken te geven en om elke dag een feestje van te maken.
Dani zegt
Echt eten 2, want een Franse bereiding van streekproducten kan alleen maar lekker zijn. Zowel zakelijk als privé zijn seizoensgebonden en bio belangrijke pijlers voor het menu. Leuk om met boek van Jonathan inspiratie op te doen.
Jelko zegt
Ik ben student Climate and management en zou graag meer te weten komen over verantwoordelijk eten. Daarom zou ik graag kans maken op ‘echt eten 2’.
Klaas Gielstra zegt
Grieks eten i love it .
Koken met wat er beschikbaar is en dan een recept uit kiezen uit het boek is helemaal mijn ding.
Dus daarom zou ik graag het boek winnen.
Charlotte zegt
Echt eten met de groente van Jon. Lijkt me heerlijk een bordje vol lekkers brengt in huis de zon!! Gek op groentes en op koken ook. Vandaar dat ik mijn fornuisje graag opstook. Voor Jon’s basic recepten vol inspiratie. Gezonder en gezelliger kan het toch niet?!
Esther Potters zegt
Ik wil graag kans maken op ‘Echt Eten met de groenten van Jon’
Judith zegt
Ik hou zo van Griekenland met zn lekkere eten!! Dus maakt me niet uit welk van de 2 boeken 🙂
Angela Sinkala zegt
Ik zou beginnen met het eerste boek ‘Echt eten’ <3
Sander zegt
Echt eten,ik ben erg benieuwd naar de pure recepten
Anita Pronk - Rietvink zegt
Ik ben gek op Griekenland, Grieks eten én koken , het liefst ook biologisch dus dit boek is echt wat voor mij, ik heb ze beide nog niet dus deel 1 of 2 maakt niet uit! ?
Eefje zegt
Ik hou van groente, ik hou van puur eten, ik hou van kookboeken….. dit boek zou dus goed in mijn boekenkast passen <3
Linda zegt
Wat een inspirerend verhaal, dat maakt me heel erg nieuwsgierig naar de boeken. Mijn tuin ben ik steeds meer aan het veranderen naar een eetbare tuin. Met groenten, fruit en kruiden. En de nodige planten die soms als onkruid gezien worden maar je ook prima kunt eten. Ik ben heel benieuwd hoe Jonathan Karpathios dat aanpakt en hoop dat hij daarover ook iets zegt in zijn boek. Als ik mag winnen dan zou ik graag het boek “Echt eten” willen winnen.