Loop je deze week de biologische speciaalzaak binnen dan staat één keurmerk in de schijnwerpers: Demeter. Producten met het Demeter-keurmerk komen uit de biodynamische landbouw. Om jonge kinderen op jonge leeftijd al het belang van biodiversiteit bij te brengen, is een Winkel Safari bedacht. In de winkel gaan ze op zoek naar diverse beestjes en komen er zo erachter waarom biodiversiteit in deze landbouwvorm zo belangrijk is.
Ook interessant: ben jij bekend met de term overshoot day?
- Tekst gaat verder onder het Filmpje
Demeter: de strengste normen
Wat biodynamische voeding anders maakt? Deze boeren en tuinders werken volgens de strengste normen zoveel mogelijk samen met de natuur. Dit betekent dat ze niet alleen voeding op hun grond verbouwen, ook zijn ze verplicht om op minimaal 10% bloemen, struiken, bomen en poelen aan te leggen. Zo trekken ze insecten, vogels en zoogdieren aan die belangrijk zijn om hun grond vruchtbaar te houden en te beschermen tegen ziektes en plagen. Want hoe meer diersoorten, hoe beter alles kan groeien en bloeien. Bezoek je een biodynamische boerderij, dan zul je zelf ervaren dat het daar barstensvol leven is.
Winkel Safari
De meeste kinderen staan gelukkig nog open voor de wonderen van de natuur. Om hen op een speelse manier kennis te laten maken met de wereld achter biodynamische voeding, organiseren de biologische speciaalzaken tot en met 31 maart deze Winkel Safari. Bij de kassa ligt een zoekkaart met zeven wilde dieren. Die zijn ergens verstopt in de winkel. Aan de hand van aanwijzingen op de kaart vind de kinderen nog eens zeven dieren tussen de producten in het winkelschap. Zo staat er bijvoorbeeld een loopkever op de kaart, waar ook een ‘wilde kip’ bij moet worden gezocht. Is de safari succesvol afgerond, dan ligt bij de kassa een verrassing klaar. Wees er snel bij, want op = op.

Dit is het Demeter-keurmerk
Misschien ken je Demeter nog helemaal niet. Dit is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding, dat je dus ook in andere landen kunt tegenkomen. De boeren en tuinders werken met normen die verder gaan dan bij biologisch, onder meer wat betreft het sluiten van kringlopen van mest, voer en dierenwelzijn. Ook zijn er aanvullende normen voor het bewerken van voeding om tot een zo puur mogelijk product te komen. Zelf noemen ze dit: producten uit een levende landbouwcultuur. In Nederland is Stichting Demeter verantwoordelijk hiervoor. Op hun site lees je nog veel meer over de werkwijze en normen.
Geef een reactie