Rijd je een elektrische auto, dan ben je al lekker duurzaam bezig. Maar weet jij ook hoe je die optimaal duurzaam en groen laadt? Want een groene auto laden met grijze stroom is natuurlijk jammer. Dan worden er nog steeds schadelijke fossiele brandstoffen gebruikt. In dit blog leggen we je uit waar je op kunt letten of je ook écht groen bezig bent.
Ook interessant: eerlijke cacaobonen op windenergie naar Nederland
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kiezen voor een slimme laadpaal
Het beste kun je kiezen voor ‘slimme laadpalen’. Ehm…, hoor ik je zeggen? Een slimme laadpaal weet hoeveel groene energie er beschikbaar is en laat weten hoe lang het duurt om je auto daarmee op te laden. Elk kwartier controleert de paal hoeveel groene energie er beschikbaar is en past aan de hand daarvan de capaciteit van het laadpunt aan. Wordt er genoeg groene stroom opgewekt, dan laadt je auto op vol vermogen. Bij minder opgewekte groene stroom laadt de auto minder snel op. Zo kun je duurzaam je auto laden. Dat is beter voor het milieu.
Een aantal gemeenten test op dit moment groene laadpalen. Zo zijn in Deventer vorig jaar 38 groene laadpalen geplaatst door Allego. De groene stroom is afkomstig van het Windpark Kloosterlanden. Meer tips voor groene laadpalen vind je op Laadkompas.
WIST JE DIT?
- Door online te zoeken op ‘groene laadpalen’ of ‘laadpalen met groene stroom’ vind je snel waar je onderweg groen en duurzaam je elektrische auto kunt opladen.
- Thuis laden is goedkoper dan bij een openbaar laadpunt en je hoeft nooit te wachten tot er een paal vrij komt.
Thuis opladen met groene stroom
Heb je thuis een laadpaal voor jouw elektrische auto? Dan is het slim als je voor je hele huishouden groene stroom afneemt. Dan laad je jouw elektrische auto met groene stroom van het elektriciteitsnet, of nog beter: met je eigen zonnepanelen! Dat maakt het opladen van je elektrische auto heel voordelig. Je verdient zo de investering van de laadpaal en de elektrische auto snel weer terug. Daarmee loont het dus om duurzaam en groen te rijden.
Heb je nog geen groene stroom? Het kan zeker lonen om over te stappen bij je energieleverancier of je eigen energie op te wekken met zonnepanelen op het dak.
Dit is een partnerartikel
Geef een reactie