Sandra: Kookboeken lezen is voor mij zowel een hobby als inspiratiebron. Als gastblogger deel ik wekelijks mijn recepten met jou. Als inspiratie gebruik ik de kookboeken die regelmatig worden toegezonden. Waaronder ‘Eten uit de oven’.
Ook interessant: Lekker duurzaam: de afgeprijsd-app van NoFoodWasted
‘Het kan echt, na een lange werkdag in korte tijd een gezonde warme maaltijd op tafel toveren’. Zo begint ‘Eten uit de oven’. De auteur Molly Shuster is voedselstylist en receptontwikkelaar. Het robuuste kookboek bevat foto’s en recepten die – zoals de titel al doet vermoeden – bereid worden in de oven. In deze tijd bijna een must, zou ik zeggen: snel, handig, alles in 1 schaal met niet al te veel ingrediënten en nog gezond ook. Bij alleen maar ovenschotels denk je misschien al snel dat dit een beetje saai is. Het boek bewijst dat dit allerminst het geval is!
6 hoofdstukken eten uit de oven
In de korte inleiding staat duidelijk aangegeven welk keukengerei je nodig hebt. Qua bereiding krijg je praktische informatie, in 10 stappen uitgelegd. Daarna volgen 6 hoofdstukken waaruit je een gerecht kunt kiezen: vlees, vis, groenten, nagerechten, voorafjes en bijgerechten. Bij elk gerecht staat links een foto met ingrediënten vóór ze de oven ingaan en rechts een foto met het eindresultaat. Check altijd even voor hoeveel personen het recept geschreven is, want dat varieert!
Langere tijd in de oven? Benut die tijd goed
De claim ‘in korte tijd’ schept natuurlijk wel verwachtingen. Die worden soms niet helemaal waargemaakt. Om teleurstelling te voorkomen zou je de inleiding goed moeten lezen. Hierin staat welke recepten uitdagender zijn en een langere kooktijd behoeven. Wat je ook kunt doen is die tijd gebruiken om bijvoorbeeld je keuken op te ruimen, de tafel te dekken of gewoon even een rustpuntje pakken met een lekker glas wijn, maar dit zijn mijn eigen tips ;-).
De rode draad bij de gerechten is eenvoud. De auteur laat zien hoe je met weinig ingrediënten heel gevarieerd kunt koken. Dat resulteert in korte en duidelijke werkbeschrijvingen.
Goede suggesties
Zelf maakte ik het groente recept van de gegrilde radicchio uit dit boek: een simpel en verrassend lekker gerecht. Dit recept is een bijgerecht en je moet dus nog een en ander toevoegen om er een complete maaltijd van te maken. In het hoofdstuk ‘Bijgerechten’ vind je hiervoor een aantal goede suggesties. Wat mij betreft zou de hoeveelheid aan groenten in de recepten best royaler kunnen, maar dat kun je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.
Overal vind ik het een verrassend boek en in zijn geheel niet saai door de diversiteit van de ovenschotels. En inderdaad: met weinig moeite kun je in korte tijd hiermee een gezonde, warme maaltijd op tafel zetten.
Dit boek geven we komende zondag weg in de nieuwsbrief. Wie weet staat jouw naam er wel bij!
Eten uit de oven – Molly Shuster. Forte Culinair, ISBN 9789491853135 € 19,95
Geïnteresseerd? Hier kun je het boek aanschaffen.
Geef een reactie