De zomer is officieel begonnen. Behalve dat ik geniet van lange zwoele avonden met (een overvloed aan) lekkers op tafel, zie ik om me heen dat het veranderende klimaat ook voor uitdagingen zorgt: door de kletsnatte periodes gevolgd door extreem droog weer worden bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit op de proef gesteld. Gelukkig zijn er instanties, zoals Aardpeer die het tij willen keren. Want dat moet NU! Daarvoor zetten ze positieve bodemacties in, waaraan ik graag meedoe. Hoe? Je leest in mijn blog hoe makkelijk ook jij jouw steen kunt bijdragen.
Ook interessant: Natuurlijke silicium goed voor bodem, plant en mens
- Tekst gaat verder onder de foto

Actie voor een gezonde bodem: de basis van ons bestaan
Het is nu eenmaal een feit: om in balans met de natuur te kunnen leven, zullen we op een andere, gezondere en verantwoordelijke manier moeten omgaan met onze bodem. Een gezonde en vitale bodem is de basis van ons bestaan. Voor ons voedselsysteem, onze gezondheid en ons welzijn. Een gezonde en vitale bodem zorgt voor ons voedsel, houdt water vast en filtert het, slaat CO2 op en bevordert biodiversiteit. Ja, ja, dat weten we nu allemaal wel hoor ik je zeggen. Maar wat doe jij daar dan aan? Ik heb mij aangesloten bij Aardpeer en heb een stuk biodynamische grond aangekocht zodat er voor de volgende generaties vruchtbaar land overblijft.
Verbinding van boer en burger
Het goede nieuws is: verandering kan! Door mijzelf met een biodynamische boer te verbinden draag ik bij aan de balans van bodem en biodiversiteit. Met mijn steun zorgt de boer voor een betere bodem, gezond voedsel en meer vogels/insecten in de omgeving. Aardpeerboeren hebben een missie en stoppen liever geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in de grond. Ze hebben grondige kennis van de bodem om de aarde te verrijken in plaats van uit te putten. Ze bewerken het land op basis van een eerlijke pacht, zowel agrarisch als sociaal. Zo streven ze gezamenlijk naar een rijker en meer natuurvriendelijk Nederland. Ik draag daar als eindgebruiker/consument mijn steentje aan bij.
Aardpeer is een vernieuwend initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre. Organisaties die streven naar het verbeteren van onze leefomgeving, door een andere landbouw te bespoedigen en ons voedselsysteem duurzaam te maken, te beginnen bij de grond: de basis van ons bestaan.
Manifest-campagne met 21 grootouders en hun kleinkinderen
Zo sta ik samen met nog ruim 1.900 individuen voor gezonde grond. Om de volksvertegenwoordigers en beleidsmakers te pushen heb ik een door Aardpeer opgesteld manifest ondertekend, waarin we aandacht vragen voor toegang tot een betaalbare, vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties. Een gezonde en vitale bodem is de sleutel naar een gezonde samenleving die in balans is met de natuurlijke grenzen van onze planeet. Op 21 juni overhandigden 21 grootouders met 21 kleinkinderen dit manifest aan Herman Wijffels. Vervolgens zal hij op 1 juli dit aan de politiek op Het Binnenhof in Den Haag aanbieden. De vraag aan hen is om bij ieder te nemen besluit het belang van de bodem in een verbonden gemeenschap centraal te stellen, voor een gezonde economie en gezond voedsel, zonder noodzaak van intensivering en schaalvergroting.
De toekomst van de komende generaties is afhankelijk van toegang tot een gezonde en vitale bodem. Die vitaliteit staat zwaar onder druk en daarom moeten we nu handelen in samenwerking met de natuur, zonder haar te verarmen en te vernietigen.
Zo simpel is het:
Zonder landbouw geen voedsel, zonder bodem geen landbouw. Zonder gezonde bodem dus geen gezond voedsel en zonder gezond voedsel geen gezonde mensen. En geen zicht op een gezonde toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Besef je dat:
Wij verantwoordelijk zijn.
Wij kunnen veranderen.
Wij met elkaar kunnen zorgen voor een vitale bodem.
En daarmee voor een vitale basis voor onze toekomstige generaties.
Meedoen kost niets en levert veel op
Geloof jij ook in natuurvriendelijke landbouw en draag je graag bij aan een gezonde toekomst voor je (klein)kinderen? Onderteken dan het manifest. Je kunt ook bij de overhandiging van het manifest in Den Haag aanwezig zijn. Zorg dan dat je op 1 juli om uiterlijk 14 uur aanwezig bent op het Binnenhof in den Haag. Heb je zelf ideeën hoe we Samen voor Grond kunnen zorgen? Laat het ons weten, dan tippen we Aardpeer namens jou!
Fotocredit: 21 grootouders en 21 kleinkinderen op de regeneratieve boerderij Bodemzicht nabij Nijmegen. Fotograaf: Sabine Rovers.
Geef een reactie