Foodwatch heeft minister Schippers gevraagd zo snel mogelijk onderzoek te (laten) doen naar de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. Door gerenommeerde instituten, zoals Harvard, worden ze ervan verdacht zelf mogelijk obesitas en suikerziekte te veroorzaken.
Ook interessant: Wil je zo min mogelijk suiker? Zo lees je een etiket!
Het suikerreductiebeleid zou gericht moeten zijn op het minder zoet maken van ons eten. Daar vallen ook zoetstoffen onder. Helaas heeft de Gezondheidsraad deze expliciet buiten beschouwing gelaten in haar meest recente Richtlijnen Goede Voeding 2015. In het overheidsbeleid om de voedingsindustrie minder suiker te laten gebruiken, schakelen bedrijven dan ook vaak over op zoetstoffen. In de meest gekke voedingsmiddelen vind je ondertussen zoetstoffen, zoals in borrelnoten. Als deze zoetstoffen dezelfde problemen veroorzaken als de suiker die zij vervangen, wordt alleen maar tijd verloren bij de aanpak van deze ziektes. Ondertussen heeft al bijna de helft van de Nederlanders (43%) overgewicht en is 13% obees. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.
Kunstmatige zoetstoffen en gezondheid
De kunstmatige zoetstoffen die in producten in de supermarkt te vinden zijn, zijn allemaal veilig verklaard door de Europese voedselautoriteit EFSA. Maar er is veel kritiek op deze veiligheidsbeoordelingen van de EFSA. (Toxicologisch) veilig is dan ook iets anders dan gezond en daar kijkt EFSA amper naar. Het is nog maar de vraag of lightproducten met zoetstoffen een gezond alternatief zijn voor de evident ongezonde suikerrijke voeding. Onderzoek laat zien dat zoetstoffen eenzelfde effect zouden kunnen hebben als suiker: mensen die lightproducten met kunstmatige zoetstoffen eten of drinken zouden vaker obesitas en suikerziekte (diabetes type 2) hebben.
Minder zoet maken is het devies
Foodwatch vraagt de minister voor Volksgezondheid, Edith Schippers en haar opvolg(st)er, dan ook met klem de gezondheidsgevolgen van de consumptie van kunstmatige zoetstoffen te laten onderzoeken. Totdat de gevolgen bekend zijn, verzoeken ze de minister het advies van het Franse overheidsadviesorgaan ANSES te volgen en het suikerreductiebeleid te richten op het minder zoet maken van voedsel.
Bron: Foodwatch
Geef een reactie