Blogger Sigrid hoopt dat de biodynamische landbouw bij meer mensen bekend wordt. Door deze crisistijd is daarin een win-winsituatie ontstaan. “Natuurlijk is het verschrikkelijk dat zo’n 200 mensen door corona geen of minder werk hebben. Maar dankzij De Seizoensarbeiders verdienen ze alsnog iets bij. Door mee te werken op een biodynamische tuinderij bijvoorbeeld. Daardoor kijken ze anders naar hun eten en met meer respect naar de boer.”
Ook interessant: geen festival maar werken bij de bio boer
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Seizoensarbeiders verbindt stad met boer
Verschrikkelijk als je door corona je werk verliest. Je kunt dan bij de pakken gaan neerzitten of meedoen met het initiatief van De Seizoensarbeiders. In Dagblad Trouw las ik een enorm inspirerend en motiverend artikel van een 31-jarige videomaker die bij biodynamisch boer Joost van Strien van het bedrijf de Zonnegoed in de Noordoostpolder aan het werk ging. Op zijn akker moesten de pompoenen worden geoogst: een zwaar en vies werk. Toch bevalt de samenwerking tussen de ZZP’ers en boer Joost zó goed dat ze op dezelfde voet door blijven gaan ondanks dat seizoensarbeiders op dit moment weer naar Nederland kunnen reizen.
De Seizoensarbeiders is opgericht door boer-in-opleiding en festivalproducent Kester Scholten (26). Hij zag dat door de coronacrisis boeren moeilijk aan buitenlandse seizoenarbeiders konden komen. Aan de andere kant zaten veel ZZP’ers en flexwerkers thuis. Het verbinden van deze twee groepen bleek een enorm succes.
Geen festival maar biodynamische groenten oogsten
Behalve het werken op het land, kan er ook worden overnacht op camping Buytenplaets Suydersee in Lelystad. Op zich al een bijzondere plek, waar ook jij terecht kunt voor een vakantie in de natuur. Er zijn hier diverse bijzondere overnachtingsplekken, zoals in een boomhut, een rioolbuis of droomdome! Hier slapen en eten de harde werkers die voor ons de groente uit de grond halen. Waar de meeste van hen uit de stad komen is het boerenleven een totaal ander leven. En veel minder romantisch dan ze van tevoren gedacht hadden!
Jong en oud aan het werk
Het artikel in Trouw vertelt verder dat er niet alleen jonge ZZP’ers de handen uit de mouwen steken, ook oudere werklozen staan te buffelen op het veld. Wel blijken ze allemaal uit de culturele hoek te komen. Aan de andere kant is er een studente die zelf wilde beleven wat de oorsprong van ons voedsel is en hoe de arbeidsomstandigheden van migranten daarin is. Mooi meegenomen is dat de ZZP’ers hiermee zo’n 500 euro per week verdienen. En dat is heel noodzakelijk als je een hypotheek moet betalen en opeens geen werk meer hebt.
Schrijnend verschil tussen migrant en ZZP’er
Wat het stuk ook laat zien is dat een ZZP’er met een eigen bedrijf 17 euro per uur krijgt. Een prima loon voor dit zware en uitputtende werk, toch? Maar de duizend buitenlanders die normaal dit werk doen krijgen vaak maar 5 of 6 euro per uur. De boer betaalt wel zo’n 29 euro per uur, maar het meeste verdwijnt naar tussenpartijen, huisvesting en vervoer. Boer Joost had gedacht dat de ZZP’ers na 1 dag wel genoeg zouden hebben van het werk. Maar de gezelligheid ook na het werk, is voor veel van hen reden om volgend jaar alsnog een weekje het land op te gaan. Ook als corona dan allang weer vergeten is.
Meehelpen oogsten?
Wil jij ook boeren helpen met oogsten? Kom een week op werkvakantie. Na het werk verblijf je op de Oogstcamping waar elke avond een chef voor je kookt met de door jou geoogste producten. Aan het eind van de week is er een Oogstfeest met de nieuwe vrienden die je daar maakt. Je betaalt € 15,- per dag voor ontbijt, lunch en avondeten. Belangrijk is dat je in goede fysieke conditie bent, snel leert en bereid bent hard te werken. Meld je hier aan.
Geef een reactie