Wat is vakantie houden toch heerlijk. Ik kampeer in de natuur en kom dan weer even terug bij mijn roots. I live dan écht green: ik consuminder, heb vrijwel geen bezittingen, alleen het voor mij hoog nodige. Dat geeft rust. In mijn hoofd en in mijn doen en laten. Geen huishouden dat nodig aan kant moet. Er is immers niets om op te ruimen en weinig om schoon te maken. Ik voel me dan een soort oermens, die in haar grot alleen het hoognodige doet om in leven te blijven. Daar realiseerde ik me eens te meer waarom ik Live Green Magazine ben gestart.
Ook interessant: blog Sigrid: Over Live Green Magazine
Klinkt zo’n vakantie jou saai in de oren? Dat is het allerminst. Voor mij is het de essentie van het leven: puurheid, genieten van ‘niets’ en toch zoveel hebben. Het logische van hoe het zou moeten zijn. Samen leven met de natuur. Haar koesteren en begrijpen dat we van haar afhankelijk zijn. Van de bij die zorgt voor bestuiving en het grondwater dat we via vernuftige apparatuur tot drinkwater hebben weten te maken. Want ja, in een grot leven is allang niet meer de standaard, gelukkig maar. Het is tijd om de balans op te maken. We koesteren dat wat ‘normaal’ lijkt veel te weinig. En daarom trek ik met mijn site aan de bel. Want iedereen – ook jij – heeft een verantwoording in dit leven.
I live green
Dat besefte ik mij des te meer toen ik thuiskwam. Ik verbaasde me weer over bepaalde zaken en wist: daarom ben ik mijn online magazine gestart. Om mijzelf en jou als bewuste consument op de hoogte te houden en te informeren. Zodat de keuzes die je dagelijks neemt, keuzes zijn waarover je hebt nagedacht. Keuzes waarmee we de wereld beter achterlaten voor de generatie die na ons komt. Dat kunnen we niet alleen aan het bedrijfsleven en de overheid overlaten.
52 potentiële problemen
Neem het nieuws uit november 2016. Toen werd bekend (vanwege het rapport van de RIVM dat naar buiten kwam, dus waarschijnlijk al veel langer!) dat in een kwart van het grondwater waaruit ons drinkwater wordt gewonnen een te hoge of bijna te hoge concentratie bestrijdingsmiddelen zat. Dat is niet alleen schadelijk voor het ecosysteem, ook voor de waterzuiveringsbedrijven die steeds grotere moeite hebben om alle pesticiden uit het water te verwijderen. Van de 192 grondwaterwinningspunten hadden er 26 een hogere concentratie chemische bestrijdingsmiddelen (of afbraakproducten daarvan) dan is toegestaan en 26 zaten daar dicht tegenaan. Volgens de minister waren er toen 52 winningen met (potentiële) problemen en dat was ‘reden tot zorg’. Een deel van de gevonden stoffen was inmiddels al niet meer toegestaan, maar dat zou kunnen komen omdat “juist in grondwater verontreinigingen lang onderweg zijn en zich nog vele jaren na gebruik manifesteren”.
Chemische bestrijding bij fruit
Ok, snel maatregelen nemen om erger te voorkomen dus, zodat onze (klein)kinderen ook nog schoon drinkwater hebben. Nou, nee. Het kabinet zet al wel langer in op een duurzamere bescherming van gewassen, maar pas in 2018 wordt gekeken of er nog meer maatregelen nodig zijn om de belasting van het grondwater verder terug te dringen. Inmiddels zijn er al gebieden waar geen grondwater meer kan worden gebruikt. Hier kom jij als consument om de hoek kijken. Gelukkig kun je zelf iets doen. Als je weet dat bijvoorbeeld in de teelt van appels en peren vrij veel chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kun je beter voor biologisch fruit kiezen. Bij de biologische teelt worden geen chemische pesticiden gebruikt. En ja, dat geldt dan dus ook voor producten waarin fruit verwerkt is, zoals jam etc. Zelf heb ik een eigen appelboom in de tuin staan, waaraan dit jaar ruim 50 appels hangen!
Schone lucht voor volgende generatie
Of neem de luchtvervuiling. Milieudefensie is verwikkeld in een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat om snel maatregelen te nemen om de vervuiling terug te dringen. Vorige week spanden ze een kort geding aan omdat de rechtszaak te lang duurt en het volgens Milieudefensie “absoluut noodzakelijk is dat er nu snel maatregelen genomen worden om de lucht gezonder te maken“.
We voldoen niet eens aan de Europese normen als het om fijnstof en stikstofdioxide gaat! Sterker nog, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan in de top 12 van de meest vervuilde stedelijke gebieden in Europa! Waarom de overheid niets doet? Zij vinden dat er maar een beperkt aantal plekken zijn waar de norm niet wordt gehaald. Het zou bovendien de economie veel te veel geld kosten als er drastische maatregelen genomen zouden worden. Je zal er maar wonen…!
To do
Ook hier geldt: wat doe jij hieraan? Waarom zou het normaal zijn om met een stinkende auto een stad in te rijden als je ook aan de rand goede parkeermogelijkheden hebt om vervolgens met het OV verder te reizen? Waarom kies je überhaupt voor een vervuilende (oude) dieselauto’s? Omdat dit goedkoper is? Voor de korte termijn misschien. Maar zoals het er ondertussen uitziet is dat voor de toekomst zeker niet het zo. Eén ding staat buiten kijf: we moeten met z’n allen consuminderen. Koop alleen iets als je het écht nodig hebt en ga dan voor kwaliteit. Eet sowieso minder. Eet je vlees? Kies ervoor om biologisch flexitariër te zijn en gooi in elk geval geen eten weg. We hebben met z’n alleen een verantwoordlijkheid én een keuze. Met onze bio Ekookboekjes helpt Live Green Magazine je daarbij. Nog makkelijker is te kiezen voor EkoMenu, waar ik ook al eerder over schreef.
I am positive
Ik ben positief ingesteld. Ik denk dat er een ommekeer aan de gang is. Neem een programma als #wezijnerbijna met Martine van Os. Zij reist mee met een groepsreis van kamperende ouderen. Het programma is ongekend populair, bij jong én oud. Blijkbaar zijn we toe aan tv waarbij vrijwel niets gebeurt. Waarbij we teruggaan naar de essentie van het zijn. Komend seizoen hoop ik met mijn Live Green Magazine aan dat gevoel een bijdrage te leveren met informatie en tips. Met jouw bewustere keuzes kun je zo bijdragen aan een healthy you, healthy planet, better future!
Geef een reactie