Daarom sta ik achter bio: op Biojournaal stond afgelopen week dit artikel over kunstmest bij gangbare tarweteelt. Brood van gangbaar geteelde granen blijkt een stevige impact op het klimaat te hebben. Voor elk brood van 800 gram wordt ongeveer een halve kilo CO2 (koolstofdioxide) uitgestoten, waarvan 40% te wijten is aan het gebruik van kunstmest bij de graanteelt. Biologische boeren telen zonder kunstmest, zonder CO2-uitstoot. Daarom kies ik voor #achterbio.
Ook interessant: Video: Geef jij de aarde op? Of geef jij de aarde door?
Kunstmest verantwoordelijk voor 40% van CO2-uitstoot
Voor een klimaatvriendelijk eetpatroon is dat wat je eet van groot belang. En hoe het product tot stand is gekomen, geproduceerd. Britse onderzoekers maakten een levenscyclusanalyse voor brood. Het hele productieproces werd daarin meegenomen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood.
Kunstmest is geen milieu- of klimaatvriendelijk product, want het wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Voor de productie van kunstmest zijn hoge temperaturen nodig en die worden tot nog toe meestal bereikt met aardgas.
#achterbio = zonder kunstmest
In de biologische landbouw zijn kunstmeststoffen niet toegelaten. De reden is (bio)logisch: kunstmest voedt de plant en niet het bodemleven. Sterker nog, ze verstoren het bodemleven, waardoor de bodemvruchtbaarheid op termijn afneemt. Een boer die biologisch teelt maakt de bodem vruchtbaar met behulp van dierlijke mest, vruchtwisseling en compost. Daardoor wordt de bodem rijk aan organische stof en verhoogt haar vermogen om koolstof op te slaan. Intensiever werk, waarvoor de boer dus ook een hogere prijs moet krijgen voor zijn producten.
Truepricing
Het is goed dat deze Britse studie de productiewijze onder de aandacht brengt. Hiermee wordt duidelijk dat truepricing – waar wij al eerder over schreven – de enige manier is om te zien waarom biologisch vaak iets duurder is. Want voedsel wordt vaak alleen beoordeeld op z’n prijs. De productiewijzen blijven onderbelicht. Daardoor krijgt bio vaak onterecht een slecht imago. Als je weet dat kunstmest een energieverslindend product is en dat bij een alledaags product als brood voor 40% CO2 uitstoot verantwoordelijk is… Het wordt tijd dat ook andere gangbare producten onder de loep worden genomen. En meer mensen #achterbio gaan staan.
Bron: Biojournaal
Geef een reactie