Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als de leveranciers zouden meewerken. Volgens onderzoek van UNICEF staat maar liefst 70% van de kinderproducten in de supermarkten niet in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat het merendeel van die producten een ongezonde keuze is. Waarom zouden de fabrikanten niet gewoon gezonde kinderproducten kunnen maken? Gelukkig geeft het Voedingscentrum ook tips voor jou.
Interessante tip babyvoeding: gezonde baby- en peuterhapjes voor een goed begin
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Kindermarketing
Reclames voor producten gericht op kinderen onder de 13 jaar mogen alleen als ze samen met de overheid of een andere erkende voedingsautoriteit zijn gemaakt. Maar producten die veel te veel suiker, verzadigd vet of zout bevatten, vind je wel terug via social media of bepaalde websites. Of bij sportevenementen. Bovendien is een kind ouder dan 12 jaar toch niet capabel om kindermarketing te begrijpen? Dan is er ook nog iets vaags over verpakkingen waar dan weer wel reclame voor mag worden gemaakt, kortom: kinderen worden hoe dan ook verleid om ongezond eetgedrag aan te leren. En zoals wij allemaal weten, is iets afleren heel erg lastig! Logischer is het om gezond eetgedrag aan te leren. Iets waar het Voedingscentrum zich ook hard voor maakt.
Toegestane kinderreclame onder de 12 jaar moet voldoen aan voedingskundige criteria die op Europees niveau zijn afgesproken. Maar die criteria zijn heel erg soepel als het gaat om bewerkte producten en het gebruik van suiker, verzadigd vet en transvet. Ook zijn de aangegeven porties in de meeste gevallen bedoeld voor volwassenen! Het Voedingscentrum wil graag dat de criteria van de Schijf van Vijf leidend zijn.
Hoe kies je dan wel gezond?
Ten eerste is het helemaal niet nodig om je kind speciale kinderproducten te geven. Vanaf het eerste jaar kan je kind gewoon mee-eten met de Schijf van Vijf-pot. Ook voor tussendoortjes kun je kiezen uit de producten in deze schijf. Dat betekent stukjes fruit uit het seizoen aan een stokje met desnoods een grappig einde, een stukje rauwkost om mee te dippen of een reepje volkorenbrood met wat bio appelstroop erop. En zo’n toetje met een bekend kinderpersoon erop hoeft ook helemaal niet. Als je al een feestelijk toetje wilt serveren, dan maak je die heel eenvoudig gewoon zelf. Even wat fruit pureren, lekkere dikke yoghurt erop en wat gemalen nootjes als crumble topping will do.
5 Tips om het je makkelijk te maken
- Bewaar koek of snoep voor speciale momenten. Zo blijft het ook écht een traktatie.
- Wanneer je trakteert: houd de portie klein. Deze video laat op een eenvoudige manier zien wat een geschikte kinderportie is.
- Een koekje in een leuke vorm maak je ook heel makkelijk zelf uitsteekvormen. Dan bepaal jij welke (biologische) ingrediënten erin gaan en niet de fabrikant. Of plak een plaatje van de stripheld op het trommeltje waar het tussendoortje inzit.
- Geef jij snoep of koek als beloning of bij een valpartij? Een warme knuffel van jou voldoet net zo goed!
- En natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld als je iets tussendoor neemt.
Kinderkoekjes met extra calcium of vitamines? Laat je niet foppen, dit maakt het koekje niet gezond!
Geef een reactie