‘Wie zoet is, kiest fairtrade’ zou een beter argument zijn om over te twisten. Want terwijl wij ons druk maken over hoe zwart Piet mag zijn, bieden onze zuiderburen gewoon een praktisch handvat voor een groen Sinterklaasfeest.
Netwerk ‘Bewust Verbruiken’ schreef ‘De Eerlijke Sinterklaasplanner’ die je tips geeft over hoe ze je de grote ecologische voetafdruk van Sinterklaas kan verkleinen. Onder het motto ‘Wie zoet is, kiest fairtrade’ geven onze zuiderburen een overzicht van duurzame Sinterklaascadeaus, fairtrade chocolade en de mogelijkheid om oud speelgoed een tweede leven te geven.
7 tips uit de Eerlijke Sinterklaasplanner
- Kies speelgoed van duurzame materialen, zoals hout, papier of gerecycleerde en recycleerbare stoffen. Voor de productie van plastic is aardolie nodig, een niet-hernieuwbare grondstof die momenteel erg schaars wordt. Bij de verbranding van plastic komen giftige stoffen vrij.
- Geef beter iets kleins van goede kwaliteit dat jaren meegaat, in plaats van groot en goedkoop speelgoed dat snel stuk gaat. Websites als Rankabrand geven achtergrondinformatie over kwaliteitslabels en testen merken op hun duurzaamheidsgehalte.
- Vermijd speelgoed dat geluidjes maakt of knippert, want meestal werkt het op batterijen. Kun je er niet onderuit, gebruik dan heroplaadbare batterijen of speelgoed dat werkt op zonne-energie.
- Sinterklaas is dan wel een kinderfeest, veel speelgoed wordt nog altijd door kinderhanden gemaakt. Kies speelgoed afkomstig van kleinschalige projecten, waar de makers een eerlijke prijs krijgen voor hun arbeid. Bijvoorbeeld uit de Wereldwinkel.
- Houd je kind van knutselen? Geef het boek ‘Knutselen uit de natuur’ vol knutselideeën met natuurlijke materialen. Verwijzen naar het boek
- Geef adoptiecadeaus, zoals een kip, een eigen appelboom of een deel van een koe. Zo steun je de telers en boeren in hun biologische manier van werken.
- Geef niets tastbaars, maar bijvoorbeeld kaartjes voor evenementen als een musical, een sportwedstrijd of een workshop. Dit levert mooie herinneringen op.
De allergrootste tip
Koop je nieuw speelgoed? Voor elk nieuw speelgoedstuk breng je een oud speelgoed item naar de kringloopwinkel of voedselbank. Jouw kind blij met nieuw speelgoed, een ander kind blij met het ‘oude’ speelgoed.
Eerlijke zak van Sinterklaas
Natuurlijk doet de groene Sint de cadeautjes in een eerlijke zak van biologisch jute die volledig volgens fairtrade principes is gemaakt. Wereldwijd worden er tonnen katoen geproduceerd en dat is zeer milieubelastend. Jute groeit in natte gebieden, zoals in Bangladesh en wordt daar gebruikt om overtollig water aan de grond te onttrekken. Dit levert betere oogsten op. De opbrengst van de verkoop van de jute komt ten goede aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten, onder meer in India en Bangladesh.
In het boek Let’s go Green staan ook diverse tips voor groen feesten.
Geef een reactie