Ik vind het écht leuk om mee te doen met de #100nu challenge. Vooral het forum vind ik heel interessant. Hier komen allerlei vragen van deelnemers voorbij en zo zie ik dat ik niet de enige ben die met veel vragen blijft zitten. Zo las ik de vraag/opmerking van Anke Mondeel en kon me helemaal in haar stukje vinden.
Net als Anke begin ik steeds weer opgewekt met scheiden. Het geeft me een goed gevoel, zeker omdat ik weet dat het scheiden van afval scheelt in de kosten. Maar soms wekt het ook frustratie op. Want er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik denk ‘wat hoort nu waar?’. Net zoals Anke deed, heb ik de telefoon zelfs gepakt om duidelijkheid te krijgen. Want de korst van mijn boerenkaas ziet er niet als plastic uit, maar ik weet ook niet zeker of het geen plastic is. Ik krijg de boerin aan de telefoon en die laat mij weten dat het toch echt plastic is. Geen gft dus voor de korsten.
Mijn biologische theezakje gaat wel bij het gft (er zit geen nietje in). Maar het zakje waar deze weer inzit, lijkt mij niet helemaal van papier. Dus hopla in de mail met de vraag waar dit van gemaakt is. Helaas, het is rest afval…! ‘Thee moet luchtdicht verpakt worden, vandaar dat het envelopje bij restafval moet. Alleen dan kunnen we een houdbaarheid en versheid van 3 jaar garanderen’. Weet ik ook weer dat alle andere theeën dus niet zo lang houdbaar zijn. Maar ja, bij ons in huis gaat thee heel snel op, veel sneller dan 3 jaar. Dan toch maar kiezen voor thee die compleet composteerbaar is? Ook dat lijkt niet zo makkelijk. Mijn thee is gemaakt van echte ingrediënten en van hoge kwaliteit. Dat is ook de reden dat het luchtdicht verpakt moet zijn. Het doosje zelf heeft daarentegen dan weer niet zoals andere theeën een plastic verpakking eromheen… Keuzes, keuzes, keuzes. Dat maakt het gescheiden afval leven nou juist zo moeilijk!
Een andere vraag op het forum ging over plastic verpakkingen met een papieren sticker erop. Een mijnheer (die denk ik niet meer werkt), knipte al die stickers eraf om het plastic apart te kunnen scheiden. Volgens #100nu hoeft dat helemaal niet, want bij de plasticinzamelaar stomen ze dit eraf. Maar daardoor had ik gelijk een nieuw dilemma: hoe zit het met broodverpakkingen die deels uit plastic en deels uit papier bestaan? Het antwoord van de #100nu redactie luidt: ‘het aandeel plastic in de broodverpakkingen met papier is te groot om te scheiden. Deze samengestelde zakken horen dus bij het restafval’. Dus.
Om het nóg ingewikkelder te maken: papier op plastic mag dus wel bij het plastic afval. Maar verpakkingen met het kiemlogo niet bij het gft als daar een papieren etiket opzit. Hoe kunnen we afval scheiden makkelijker/duidelijker maken? Want ik zie door de bomen het bos niet meer? Zouden we niet moeten beginnen bij de producenten? Zorgen dat zij verpakkingen maken die makkelijk te scheiden zijn, inclusief logo wat in welke bak hoort?
Volgens Janneke uit Lelystad (forum) wil de verpakkingsindustrie doorgaan op de ingeslagen weg. Dat betekent geen afvalvermindering, maar verpakkingen blijven produceren op dit niveau(zeker als olieprijs zo laag is). Om dit te compenseren betalen ze mee aan het verwerken van het plastic afval. Zo houden ze veel afval in stand, in plaats van te werken aan het voorkomen van veel afval. Tja. Waar zijn we dan helemaal mee bezig…? Een goed initiatief is Ekoplaza, de biologische supermarkt. Zij zijn heel erg bezig met verpakkingen en afval vermindering, zeker als het om plastic gaat.
Door de hele discussie op het forum vraag ik me af hoe het nu eigenlijk met het gescheiden afval is gesteld. Want ik heb het idee dat er nog heel veel fout wordt ingezameld. Hoe erg is dat? Kan het gescheiden afval dan wel gescheiden verwerkt worden? Of belandt daardoor alles toch nog op één hoop? Want wat gebeurt er met gft waar wel de kaaskorsten tussen zitten? Of de papieren etiketten op de kiemverpakkingen? Als het goed is, moeten filmpjes op #100nu hier duidelijkheid in brengen. Zodra ik meer weet, laat ik het jullie weer weten.
Anke wees in haar reactie op het forum op de meest essentiële vraag van de #100nu challenge: hoe gaat heel Nederland straks het afval 100% GOED scheiden?
Beeld: AdobeStock-Comugnero-Silvana
Lees ook
- Geen plastic soup met de konjac sponge
- Glansrol voor je haar, zonder gebruik van parabenen, zeep of siliconen
- De verzorgende werking van zeewier
pani zegt
Afval scheiden is en blijft op dit moment nog een hele klus. Ik probeer het goed te doen maar kom ook de bovenstaande problemen tegen. Bij twijfel gaat het bij mij bij het restafval. Nu hoorde ik laatst van een vriendin dat er o.a. in Amsterdam nog gewoon vuilniszakken worden opgehaald…niks gescheiden afval dus. klopt dat? En hoe werkt dat met de afvalbakken in bijvoorbeeld parken en langs de weg?
En regelmatig zie ik bij vrienden het afval in 1 vuilnisemmer verdwijnen, als ik er wat van zeg hoor ik meestal dat ze het lastig vinden en de keuken te klein voor al die aparte vuilnisbakken…
Nou ja, ik blijf het proberen en alle beetjes helpen nietwaar…
Sigrid zegt
En zo is het!
Eduard zegt
Je zet me wel aan het denken hoor. Ik heb een forum berichtje over het theezakje geplaatst, want ik wil het weten!
https://www.100-100-100.nu/mijn-100-100-100/forum/het-theezakje/
Sigrid zegt
Dank je wel Eduard, zo maken we de wereld met z’n allen een stukje groener 🙂