Sushi Maki
Voor ruim 1kg sushirijst
- Sushirijst (460 gr Sushichef)
- Sushi Vinegar 200 ml (Zheng He Yi)
Bereidingswijze
Was de rijst met koud water een paar keer schoon, tot het water helder is en laat het dan 30 minuten uitlekken in een vergiet.
Breng de rijst met 500 ml water aan de kook en laat 15 minuten koken op de laagste stand. Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten staan. Besprenkel dan de rijstazijn erover meng goed met een vochtige houten lepel om klontjes te voorkomen. Dek af met een vochtige theedoek en laat de rijst tot kamertemperatuur afkoelen.
Voor de sushi
- 1 eetlepel Japanse rijstazijn (sushi vinegar, Zheng He Yi)*
- 4 geroosterde nori-vellen (sushivellen, Hon Yaki sushi Nori Roasted Seaweed)
- Een hoeveelheid sushi-rijst
- Wasabipasta (tube 43 g, S&B)
Voor de vulling
- Verse vis, b.v. zalm, tonijn
- Surimi 200 g
- Komkommer
- Avocado
- Japanse rettich (preserved Japanese Radish, Kyushunousan)
Smaakmakers
- Japanse sojasaus (flesje 150 ml, Sakura)
- Wasabipasta (tube 43 g, S&B)
- Japanse gember (pak 385 g, WB)
Makisu, bamboematje voor het oprollen van de sushi*
Al deze spullen zijn verkrijgbaar bij Amazing Oriental www.amazingoriental.com
Bereidingswijze
- Snijd de ingrediënten voor de vulling in lange, dunne reepjes van ongeveer ½ cm breed.
- Leg een nori-vel met de glanzende zijde naar beneden op een bamboematje, met de korte zijde naar je toe. Bevochtig je vingers met azijnwater (kommetje met water en azijn), zodat de rijst niet aan je vingers kleeft.
- Verdeel een hoeveelheid rijst over het nori-vel; begin aan de kant die het dichtst bij je is en stop ongeveer 2 cm van het verste eind. Druk de rijst met je vingers aan (bevochtig je vingers indien nodig).
- Smeer vanaf het midden een dun strookje wasabipasta over de gehele lengte van links naar rechts (niet teveel!). Gebruik één tot twee soorten vulling en leg die op de wasabi.
- Houd de vulling met je vingers op haar plaats. Til het matje met je duimen op; begin bij de zijde die het dichtst bij je ligt. Rol de sushi stevig op (let erop dat je het matje niet meerolt!) en druk met het matje de rol stevig aan. Rol het matje uit en leg de sushi-rol, met de naad naar beneden op een snijplank. Maak zo nog drie rollen.
- Snijd de uiteinden van de rollen recht met een scherp mes. Snijd daarna de rollen in zes tot acht gelijke stukken. Doop het mes steeds even in water, zodat de rijst er niet aan blijft plakken. Leg de sushi op een bord met de gesneden zijde naar boven.
- Serveer de sushi op een bord met een kommetje sojasaus en eventueel extra wasabi door de sojasaus heen. Voor de smaak wordt tussendoor Japanse gember gegeten.
Tip: Japanse groene thee of Sake vormen een uitstekende combinatie met de sushi!
Geef een reactie