Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat het Voedingscentrum een voedings-app ontwikkelen waarmee je de juiste informatie krijgt over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. Door objectieve en heldere informatie te geven, zouden we een bewuste keuze kunnen maken in de winkel.
Ook interessant: “Willen we een aarde in totale chaos?”
Voedingsinformatie op maat met de voedings-app
Met de voedings-app wil Schippers informatie op maat bieden. Voor de een kan dat informatie over een allergie zijn en voor de ander welke producten in een gezonde maaltijd passen. De producten moeten ook met elkaar op suiker, zout of ongezonde vetten vergeleken kunnen worden.
bron: foodholland.nl
Belgen eten ook te ongezond
Karin De Ridder, medeauteur van de Belgische Nationale Voedselconsumptiepeiling 2014-2015, stelt dat ongezond eten een gedragsprobleem is voor Belgen. Dat gedrag is alleen aan te pakken door gezonde voeding veel beter beschikbaar te maken. Beginnend bij kinderen en jongeren, moeten daarvoor frisdrankautomaten uit scholen gehaald worden. Wie thuis zijn steentje wil bijdragen kan fruit op tafel zetten en kinderen leren een appel of peer ongeschild te eten. Tenminste: als er biologisch fruit wordt voorzet.
90% van de Belgen eet ongezond
Ook de Belgen eten ongezond: veel te weinig groenten en fruit en veel te veel suiker. Hun voedingspatroon is te weinig gevarieerd en de voedingsgewoonten zijn er in vergelijking met tien jaar geleden niet op vooruitgegaan. Intussen eet men veel minder brood (of vervangproducten zoals havermout) en 90% van de bevolking eet nog altijd te veel ongezonde vetten, zoals die vaak voorkomen in kant en klaar voedsel, koekjes en gefrituurde snacks.
Vitamines en mineralen tekort
Bijkomend probleem is dat de Belgen daardoor ook te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen. Slechts 20% van hen neemt voldoende vitamine B1, vitamine B6, vitamine C, foliumzuur en calcium op. Dat is vooral zorgwekkend voor jongeren die nog in volle ontwikkeling zijn. Het rapport beveelt meer melkproducten aan (calcium, foliumzuur en vitamines B1 en B6) en graanproducten en groenten (vitamines B1, B6 en foliumzuur) om het tekort te verhelpen.
Bron: De Nationale Voedselconsumptiepeiling 2014-2015
Isolatieadvies zegt
Lijkt mij een goede app, gelijk even installeren! John